Velikonočních pochodů v Německu se zúčastnily tisíce pacifistů

Berlín - Tisíce mírových aktivistů se dnes v několika německých městech zúčastnilo tradičních velikonočních pochodů. Letos jejich účastníci demonstrovali hlavně proti účasti německých vojáků na spojenecké intervenci v Afghánistánu. Podle organizátorů se asi 2 200 lidí shromáždilo na severozápadě Berlína na místě, odkud kdysi na město útočila Rudá armáda na sklonku druhé světové války. Toto bojiště dlouho v minulosti symbolizovalo německé mírové hnutí.

V rámci velikonočních pochodů, které letos slaví 50. výročí vzniku, demonstrovali dnes lidé i v Kolíně nad Rýnem. Už v sobotu demonstrovalo asi 1 200 lidí v Mnichově a asi 1 500 se jich shromáždilo ve Stuttgartu.

Demonstranti dávali hlasitě najevo hlavně nesouhlas s účastí německých vojáků ve válce v Afghánistánu. Tam v bojích s povstalci z Tálibánu v pátek zahynuli tři Němci. Zároveň ve stejný den němečtí vojáci omylem zabili šest afghánských vojáků. Podle všech průzkumů veřejného mínění je většina Němců proti intervenci v Afghánistánu.

Mírové velikonoční pochody v Německu už mají svou dobu slávy zřejmě za sebou. Obrovské popularitě se těšily hlavně v dobách takzvané studené války, kdy proti jadernému zbrojení v Německu každoročně demonstrovalo až 300 000 lidí.

Vydáno pod