Po zemětřesení u americko-mexické hranice 2 mrtví a 200 zraněných

Tijuana/Los Angeles - Nejméně dva Mexičany zabilo a více než 200 dalších zranilo zemětřesení o síle 7,2 stupně Richtera, které zasáhlo v neděli místního času Kalifornský poloostrov. Živel, který poškodil domy, silnice a elektrické vedení, udeřil jižně od americko-mexických hranic. Oběti, zraněné a hmotné škody tak hlásí hlavně Mexiko, v Kalifornii otřesy vyvolaly paniku a chaos. Hlavní otřes podle amerického geologického úřadu zaznamenalo kolem 20 milionů lidí především v dvousetkilometrovém pruhu země mezi mexickým městem Tijuana a americkým Los Angeles. Území kolem hranice mezi Mexikem a americkým státem Kalifornie zasáhly slabší otřesy v minulém týdnu už několikrát.

Podle médií americké a mexické pobřeží Tichého oceánu po hlavním otřesu zasáhlo ještě osm desítek následných otřesů. Agentury hovoří o jednom z nejmocnějším zemětřesení v regionu za posledních několik desetiletí. Živel postihl oblast v době oslav Velikonoc místními početnými katolíky. Otřesy půdy byly znatelné na mexických územích poblíž hranic s USA, v celé jižní Kalifornii i v Arizoně. V USA se začaly zjišťovat případné trhliny na silnicích, mostech a elektrickém vedení. Zastaven byl dočasně provoz zábavního parku Disneyland. V Mexicali zahynul jeden muž v troskách zříceného domu, další zemřel pod koly auta, když vyběhl ze svého obydlí. V tomto městě byl ještě v pondělí odpoledne v postižených domech stále uvězněn blíže neupřesněný počet lidí. Byla zde vyhlášena mimořádná pohotovost. Mexické úřady hlásí evakuaci asi 3500 lidí.

Zemětřesení udeřilo skoro 40 kilometrů na jihovýchod od města Mexicali, které je správním střediskem mexického státu Baja California Norte, upřesnila agentura AP. Mexicali leží u americko-mexické hranice. Experti z americké geologické služby USGS původně naměřili sílu 6,9 stupně, později sílu otřesů přehodnotili na 7,2 stupně Richterovy škály. Otřesy půdy byly znatelné na mexických územích poblíž hranic s USA, v celé jižní Kalifornii i v Arizoně. Oblast v posledním týdnu již postihla série slabších zemětřesení.

Telefonát Dušana Neumanna (zdroj: ČT24)

Tijuana hlásí mnoho poškozených budov

V Mexicali zahynul podle agentur v troskách zříceného domu jeden člověk; místní noviny píší o dvou mrtvých. „Asi stovka lidí je zraněna,“ citovala agentura Reuters šéfa mexických záchranářů Alfreda Escobeda. Některé budovy v Tijuaně - mexickém městu s asi milionem obyvatel - jsou vážně poškozeny budovy, je poničena i dálnice mezi Tijuanou a Mexicali.

Lidé popsali, že se během asi minutových otřesů třásly budovy, padaly svícny, rozhoupaly se lustry a rozbíjely skleničky. Někteří lidé zůstali zablokovaní ve výtazích. Los Angeles přešlo na pohotovostní režim. „Bylo to nejsilnější zemětřesení, jaké jsem kdy pocítil,“ uvedl Steve Rider z kalifornského Palm Springs. „Všichni v restauraci přestali mluvit a světla začala blikat. Nebylo to ani tak silné, jen neskutečné. Člověk měl pocit, že celý zemský povrch se houpe,“ řekl v Los Angeles návštěvník místní restaurace Kyle Stockburger.

Kalifornie je protkána tektonickými zlomy považovanými za nejaktivnější na světě. K nejnebezpečnějším patří zlom San Andreas, který protíná San Francisko a táhne se severně od Los Angeles ve vzdálenosti 65 kilometrů. Právě tento zlom spustil ničivé zemětřesení a následné požáry v San Francisku v roce 1906, při nichž zahynulo až 5000 osob. Odborníci v roce 2008 předpověděli, že podobně silné zemětřesení oblast postihne v příštích třiceti letech.