Přes 50 mrtvých po atentátech v Pákistánu

Péšávár (Pákistán) – Přes 50 lidí zemřelo při sérii výbuchů v Pákistánu. Cílem atentátníků se stal konzulát Spojených států v metropoli Péšáváru i politické shromáždění na severozápadě země. Lidová národní strana, která shromáždění pořádala, vystupuje ostře proti islamistickým skupinám, včetně síte al-Káida a hnutí Tálibán. Právě ten se k útokům přihlásil.

„Viděl jsem, jak útočníci přijeli ve dvou autech. Někteří z nich měli raketomety. Nejdřív začali střílet na pozice ochranky před konzulátem a pak odpálili výbušniny,“ uvádí jeden ze svědků útoku na americký konzulát. Obráncům se po krátké přestřelce podařilo útočníky odrazit. Bezpečnostní stanoviště skončilo v troskách, i přesto ale podle svědků na místě nezemřeli žádní civilisté.

Krátce po útoku na konzulát se k němu přihlásilo pákistánské křídlo hnutí Tálibán: „Američané jsou naši nepřátelé. Napadli jsme jejich konzulát a plánujeme ještě víc podobných útoků,“ řekl mluvčí Tálibánu Azam Tárik.

Krvavý atentát v Pákistánu (zdroj: ČT24)

Druhý útok se odehrál v okrsku Dolní Dir v blízkosti údolí Svát v severozápadním Pákistánu. Konalo se tu pod širým nebem setkání stovek představitelů a členů Lidové národní strany (ANP). Ta sdružuje sekulární Paštuny a tvrdě vystupuje proti islamistickým skupinám, především proti teroristické síti al-Káida a radikálnímu hnutí Tálibán.

Islámští ozbrojenci jsou odpovědní za bezprecedentní vlnu sebevražedných atentátů a dalších útoků, které si za poslední zhruba dva roky vyžádaly v zemi kolem 3 200 mrtvých. Nejvíce násilí je na severozápadě Pákistánu u hranice s Afghánistánem.

Následky sebevražedného útoku v Pákistánu
Zdroj: ČT24/EBU