Castro obvinil USA a EU, že podporují disidenty v hladovce

Havana - Kubánský prezident Raúl Castro obvinil USA a Evropskou unii, že nabádají disidenty k držení hladovky. Castro se v televizním projevu zmínil o smrti disidenta Orlanda Zapaty, který zemřel 23. února po dvouapůlměsíčním hladovění. Koncem února zahájil protestní hladovku Guillermo Farinas. Kubánský režim vězní zhruba dvě stovky opozičních aktivistů, kteří nesouhlasí s politickou situací v zemi.

Prezident se zmínil o smrti disidenta Orlanda Zapaty, který zemřel 23. února po dvouapůlměsíční protestní hladovce, i o Guillermu Farinasovi, který ji stále drží. Zapata prý „byl podnícen k hladovce absurdními požadavky“ USA a EU. „Stejně jako v předchozím případě uděláme vše, co bude možné, pro záchranu jeho života. Pokud ale nezmění svůj autodestruktivní přístup, bude zodpovědný, spolu se svými kmotry, za vyústění, které nechceme,“ dodal na adresu Farinase, jenž zahájil hladovku koncem února.

Kubánský režim v současnosti podle odhadů vězní zhruba 200 opozičních aktivistů. Smrt disidenta, stejně jako věznění politických aktivistů, ostře odsuzují EU, USA i mezinárodní organizace bojující za lidská práva.