Investigativní organizace WikiLeaks odhalila záběry z Bagdádu

Bagdád - Soukromá investigativní zpravodajská organizace WikiLeaks tvrdí, že prolomila kód používaný americkými vojáky a dostala se k záběrům ze zásahu vrtulníků v Bagdádu z roku 2007. Zemřelo při něm dvanáct civilistů, včetně dvou novinářů pracujících pro agenturu Reuters. Podle organizace video ukazuje na vážný morální problém a zpochybňuje pravidla, která řídí americký způsob vedení války.

Posádka amerických vrtulníku Blackhawk sleduje 12. července 2007 na bagdádském předměstí několik iráckých civilistů. Piloti poukazují na to, že jsou ozbrojeni. Žádají o povolení k palbě, když ho dostávají, likvidují všechny. „Ten materiál byl zakódovaný a my jsme ten kód prolomili,“ podotkl zakladatel společnosti WikiLeaks Julian Assange.

Investigativní společnost WikiLeaks bojuje za právo na svobodu informací. Odmítla zveřejnit, jak se o existenci záběrů z vrtulníků dozvěděla. Ale na pondělní tiskové konferenci ukázala i pokračování příběhu. Když na místě zastavuje dodávka, aby pomohla raněným, posádka vrtulníku se opakovaně dožaduje povolení k palbě. I dodávku likvidují. Podle společnosti Wikileaks bez jasné znalosti, na základě pouhého podezření.

WikiLeaks se prý dostala k záběrům z Bagdádu z roku 2007 (zdroj: ČT24)

V Bagdádu tehdy zemřelo dvanáct lidí

„Jsem přesvědčen, že pokud byla tato zabití legální podle platných pravidel vedení boje, pak jsou tato pravidla špatná, nesmírně špatná,“ řekl Assange. Na místě zemřelo dvanáct lidí, včetně fotografa a řidiče agentury Reuters. Když bojiště přišli ohledat američtí vojáci, našli i dvě zraněné děti, které předali k ošetření.

Agentura Reuters má výpovědi z místa, které vyvracejí jakýkoliv důvod palby. Před třemi lety o smrti svých pracovníků mluvila s Pentagonem a viděla i video zásahu. Žádala jeho zveřejnění, ale to Pentagon tehdy odmítl. Ani teď zatím zveřejnění dosud utajovaných záběrů nekomentoval. Před třemi lety uvedl, že vrtulníky se zapojily do bojové operace proti nepřátelským silám.