Záchranáři se snaží zabránit znečištění korálových útesů

Sydney – Australští záchranáři se snaží zmírnit následky havarované čínské lodi, ze které vytéká nafta v oblasti nedaleko Velkého bariérového útesu. Nákladní loď s uhlím najela v sobotu večer na mělčinu asi 70 kilometrů východně od ostrova Great Keppel. Na palubě má krom nákladu uhlí také zhruba 950 tun pohonných hmot. Austrálie již včera k plavidlu vyslala dva remorkéry, které mají plavidlo s názvem Šen-neng stabilizovat, aby se nerozlomilo a nepoškodilo náchylný podmořský útes.

Podle včerejší zprávy premiérky australského státu Queensland Anny Blighové do moře vytekly přibližně dvě tuny nafty, která vytvořila sto metrů širokou skvrnu táhnoucí se do vzdálenosti tří kilometrů. Dělníci kolem lodi natahují zábrany, aby se nafta dál nešířila, a letadla sypou do moře chemické látky, které mají skvrnu rozpustit. „Dost záleží také na tom, jestli je v oblasti silné vlnobití. Kdyby to případné vlnobití směřovalo k pobřeží, tak by se to dalo lépe ochránit, než při směru podél útesu a pobřeží,“ dodal oceánolog Zdeněk Kukal.

Loď podle Blighové uvízla ve velmi choulostivé části útesu a navíc je v tak špatném stavu, že bude snaha o její stabilizaci velmi náročná. Odstranění plavidla z místa nehody potrvá řádově několik týdnů, dodala. Velký bariérový útes je největší korálový útes na světě. Je dlouhý přes 2500 kilometrů a z větší části je jakožto Národní park chráněný. Plavba v místech výskytu útesů je jednou z nejtěžších zkoušek umu posádek. „Na korálových útesech, ztroskotá spousta lodí, to je i pro zkušené námořníky neuvěřitelně obtížná námořní cesta,“ poznamenal Kukal.

Rozhovor se Zdeňkem Kukalem (zdroj: ČT24)