Mexiko zasáhly následné otřesy, lidé mají strach

Tijuana - Desítky dalších otřesů postihly Kalifornský poloostrov po včerejším zemětřesení. To dosáhlo 7,2 stupně Richterovy škály. O život přišli dva Mexičani, zraněných jsou asi dvě stovky. Záchranáři hledají pohřešované. Otřesy vyděsily 20 milionů lidí na 200kilometrovém pruhu země kolem mexicko-americké hranice. Do postižených oblastí přijel prezident Felipe Calderón a snaží se lidi uklidnit.

Silné otřesy zanechaly v severním Mexiku spoušť - zřícené domy, rozbité ulice a stržené elektrické vedení. Úřady evakuovaly asi tři a půl tisíce lidí. Na některých místech vyhlásily pohotovost. Pobřeží Tichého oceánu zasáhlo ještě asi osmdesát následných otřesů. A Mexičané mají strach přespávat uvnitř vlastních domů. Raději zůstávají na ulici. 

Trhliny jsou také na silnicích a mostech v celé jižní Kalifornii a Arizoně. Podle svědků se během minutových otřesů hýbaly budovy tak, že uvnitř padaly lustry a rozbíjely se skleničky. 

Mexiko zasáhly následné otřesy (zdroj: ČT24)

Do oblasti přijel i mexický prezident. „Odborníci zveřejní všechny informace. Můžete se vrátit domů nebo zůstat na místech, kde se cítíte v bezpečí. Těm, kterým spadly stěny nebo stropy domů, poskytneme podporu. S naší pomocí můžete počítat,“ uvedl Calderón.