Čína přes protesty Tokia popravila japonského pašeráka drog

Peking - Čína popravila Japonce za pašování drog. Pětašedesátiletý Micunobu Akano je prvním Japoncem popraveným v Číně za posledních 38 let. Země ignorovala námitky Tokia, že to poškodí vzájemné vztahy. Japonská ministryně spravedlnosti už prohlásila, že jí trest připadá „nepřiměřeně tvrdý“ a vyvolá odpor japonské veřejnosti.

„Jakkoli v soudním systému obou zemí existují rozdíly, z japonského pohledu je to dost politováníhodné,“ citovala tisková agentura Kjódó japonského premiéra Jukia Hatojamu. Japonská ministryně spravedlnosti Keiko Čibaová dodala: „Obávám se, že čínský krok rozdmýchá odpor japonské veřejnosti.“

Jakkoli se japonsko-čínské vztahy v poslední době zlepšily, obě země se pravidelně střetávají v otázce japonské válečné minulosti na čínském území a v řadě územních sporů.

Na smrt čekají další tři Japonci

Čína navíc japonskou vládu informovala, že do čtvrtka hodlá popravit tři další Japonce čekající v celách smrti, napsala agentura AFP. Sedmašedesátiletí Teruo Takeda a Kacuo Mori i osmačtyřicetiletý Hironori Ukai byli rovněž odsouzeni k nejvyššímu trestu za pašování drog.

Koncem prosince byl v Číně popraven za pašování drog Brit pákistánského původu. Poprava třiapadesátiletého Akmala Shaikha vyvolala ostré protesty Velké Británie, podle níž soud vůbec neposuzoval duševní stav odsouzeného. Skupina na ochranu lidských práv Amnesty International uvádí, že Čína ročně popravuje tisíce lidí. Peking oficiální údaje o počtu popravených nezveřejňuje.