Moskevští řidiči bojují proti prominentům s majáky

Moskva - Moskevským řidičům dochází trpělivost se zneužíváním majáčků na autech oficiálních představitelů. Ti způsobují nehody a ohrožují bezpečnost. V Rusku přibývá případů, kdy obyčejní řidiči předjíždějící limuzíny odmítají pouštět před sebe a mocné úředníky na místě zkritizují.

BMW s blikajícím majáčkem v protisměru řidiče Andreje Chartlyho rozčílilo. Natolik, že odmítl uhnout. Hned co zastavil, vzal digitální kameru a šel se ptát, kdo v autě sedí. V autě byl poradce ruského prezidenta Medvěděva Vladimir Ševčenko. Před kamerou se radši schoval za černými skly. Nezachránil ho ani osobní řidič, při šarvátce se totiž proti němu spojili majitelé dalších aut a zahnali ho na útěk.

„Už jsem toho měl dost. Upřímně, trochu mám obavy. Ale přece s tím už musíme něco dělat, ne?“ ptá se Andrej Chartly, který poradcovo auto zastavil.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Je to další případ po únorové tragické nehodě, kdy limuzína viceprezidenta ropného gigantu Lukoil Anatolije Barkova srazila v protisměru Citroën se dvěma lékařkami. Ruská policie ale z nehody vinila mrtvou matku s dcerou. Odmítla taky předat záběry z dopravních kamer. Uveřejnila pouze záběry, které zachycovaly Barkovův mercedes asi dvě stě metrů před nehodou. Lukoil dokonce filtroval e-maily svým zaměstnancům, obsahující slova jako mercedes, nehoda, Citroën.

Ruská střední třída získává sebevědomí

„Naznačuje to změnu občanských postojů. Ruská střední třída ukazuje rostoucí sebevědomí a bojuje proti sprostému chování úředníků,“ vysvětluje Georgij Satarov z ruské protikorupční organizace Indem.

V Rusku má povolení jezdit s majákem 967 aut, jen v Moskvě jich novináři ale napočítali nejmíň o dvě stě víc. Svaz ruských řidičů už ohlásil protesty a tiskne samolepky: „Sloužíte lidu, sundejte majáky!“