Rakouská mládež má do solárií vstup zakázán

Vídeň - Rakousko od září zakáže vstup do solárií dětem a mládeži. Provozovatelé musí zajistit, aby se lidé mladší 18 let nedostali do opalovacích strojů. Za porušení zákazu jim hrozí pokuta v přepočtu 55 000 korun. Rozhodl o tom dnes rakouský ministr hospodářství, rodiny a mládeže Reinhold Mitterlehner. Solária už jsou mládeži nepřístupná v Německu, Itálii a Francii. Jejich UV záření podle odborníků zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže.

EK varovala před častými návštěvami solárií již před čtyřmi lety. Doporučila tehdy, aby se umělého slunění vyvarovali hlavně mladí do 18 let, lidé s citlivou pokožkou či s velkým množstvím neobvyklých mateřských znamének. Letos v únoru komise zveřejnila výsledky průzkumu, podle něhož každý sedmý přístroj v EU nesplňoval normu o množství ultrafialového záření.

Ze zdravotnických statistik vyplývá, že počet pacientů se zhoubným melanomem narůstá. Podle některých odborníků výrazně stoupá riziko vzniku rakoviny, pokud lidé s opalováním v soláriích začnou před 30. rokem věku. Nadměrné používání opalovacích strojů přispívá nejen k onemocnění, ale i k rychlému stárnutí kůže.

Na zákazu vstupu do solárií do 18 let se už loni v listopadu shodly všechny rakouské parlamentní strany. Poukazovaly na možnou škodlivost ultrafialového záření z přístrojových trubic. Rakouský lidovecký ministr hospodářství se proto rozhodl jednat a dětem a mladým do 18 let v alpské republice návštěvu solárií zakázal.

Majitelé solárií: vyšší náklady, nižší příjmy

Provozovatelé rakouských opalovacích zařízení budou muset podle nařízení do září přijmout taková opatření, aby se u nich hoši a dívky nemohli opalovat. Počítá se s kontrolami průkazů či se zavedením zvláštních čipových karet nebo vstupních kódů, které se budou přidělovat jen dospělým. Při porušování pravidel hrozí pokuta až 2 180 eur (zhruba 55 000 korun).

Provozovatelé některých solárií nejsou z nového předpisu nadšeni. Znamená pro ně výdaje na nová opatření i ztrátu klientů. Obávají se prý toho, že přijdou o část příjmů a budou muset začít propouštět.