Medvěděv zahájil v Bratislavě středoevropskou cestu

Bratislava - Na čtyřiadvacetihodinovou návštěvu Slovenska dnes večer přiletěl do Bratislavy ruský prezident Dmitrij Medvěděv. Odtud odletí do Prahy, kde se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepíše smlouvu o omezení stavu strategických zbraní. V Bratislavě se zúčastní oslav 65. výročí osvobození města Rudou armádou a bude jednat také o ekonomické spolupráci s důrazem na energetickou bezpečnost. Návštěvu provázejí přísná bezpečnostní opatření a velká dopravní omezení.

V Bratislavě se Medvěděv po příletu setkal s prezidentem Ivanem Gašparovičem, jednat bude i s premiérem Robertem Ficem a šéfem parlamentu Pavlem Paškou. Očekává se, že během návštěvy Medvěděv a Gašparovič vydají společné prohlášení, které má při příležitosti 65. výročí konce druhé světové války odsoudit pokusy o falšování dějin. Podle poradců ruského prezidenta se má dokument ohradit proti „nezdravé politizaci historie“, kterou Moskva vidí v pokusech problematizovat válečnou roli Rudé armády a uctívat památku protisovětsky orientovaných pobaltských nebo ukrajinských nacionalistů, kteří se za války připojili k Německu.

Během Medvěděvovy návštěvy by mělo být podepsáno kolem deseti slovensko-ruských dokumentů. Budou mezi nimi dohody o ochraně autorských práv ve společné zbrojní výrobě nebo o spolupráci v boji proti drogám, ale i komerční smlouvy o dodávkách ruského jaderného paliva či o společné výrobě nákladních železničních vagonů. Prioritou jednání bude hlavně oživení slovensko-ruské hospodářské spolupráce poznamenané krizí. Slovensko, které je závislé na dovozu energetických surovin z Ruska, si od návštěvy ruského prezidenta slibuje posílení své energetické bezpečnosti. Důležitým bodem bratislavských rozhovorů má být možné prodloužení širokorozchodné železniční trati ze slovensko-ukrajinských hranic až do Vídně, které by poprvé přímo propojilo střední Evropu s rozsáhlým systémem ruských drah až po transsibiřskou magistrálu.