Kvůli vraždě jihoafrického politika vyšly do ulic tisíce demonstrantů

Johannesburg – Hromadné protesty dnes vyvolal soud se dvěma mladíky, kteří mají na svědomí sobotní vraždu jihoafrického krajně pravicového politika Eugena Terreblancheho. Oba podezřelí ve věku 15 a 21 let byli dnes před soudem ve městě Ventersdorp nedaleko Johannesburgu obviněni z vraždy a vloupání. Před soudní budovou se sešlo na 2 000 protestujících z řad bělošských příznivců krajní pravice i z řad černošského obyvatelstva. Policie od sebe obě skupiny oddělila ostnatým drátem, aby nedošlo k násilným střetům. Podle dostupných informací nebyl při nepokojích nikdo zraněn.

Terreblanche v 90. letech prosazoval udržení apartheidu, až do své smrti stál v čele ultrapravicového Afrikánského hnutí odporu (AWB) a usiloval o založení bělošského státu v rámci Jihoafrické republiky. V sobotu byl ubit a posekán mačetou na svém statku poblíž města Ventersdorp. Oba pachatelé patřili k jeho zaměstnancům a podle policie byla motivem vraždy zřejmě hádka kvůli několikaměsíčnímu zpoždění výplat.

Obavy, zda vražda spáchaná méně než deset týdnů před začátkem fotbalového šampionátu nepoškodí image země, vyjádřil jihoafrický ministr policejních složek Nathi Mthethwa. Podle místopředsedy Jihoafrického institutu pro vztahy mezi rasami Lawrence Schlemmera jsou ale obavy z rasových nepokojů přehnané. „Prognózy o rasové válce v JAR existují od konce 50. let, nikdy k ní však nedošlo,“ uvedl Schlemmer.

Podle Schlemmera také neexistuje důvod obávat se o bezpečnost fanoušků nebo hráčů na mistrovství světa. Spokojenost s plány na zajištění bezpečnosti vyjádřil minulý týden šéf mezinárodní policejní organizace Interpol Ronald Noble. JAR sice patří k zemím s vyšší kriminalitou, během šampionátu chce ale rozmístit do ulic 41 tisíc policistů a na zajištění bezpečnosti věnovala v přepočtu přes dvě miliardy korun.

Jihoafrická policie
Zdroj: ČTK/AP/Schalk van Zuydam