Moskvu rozčílily kresbičky v korejském listu

Moskva - Za výsměch mrtvým a urážku všech Rusů, kteří prožili strašlivou tragédii, označilo ruské ministerstvo zahraničí zveřejnění dvou karikatur v jihokorejském listě The Korea Times, jimiž redakce ilustrovala komentář k nedávným teroristickým útokům v moskevském metru. Majitel novin bezprostředně po zveřejnění karikatur vedení redakce vyměnil, nové vedení listu se Rusku omluvilo.

Jihokorejské ministerstvo zahraničí se od skandálu distancovalo s tím, že list není oficiální a nemá žádnou souvislosti s oficiálními stanovisky Jižní Koreje. Velvyslanec Jižní Koreje v Moskvě položil kytici květů k neoficiálnímu pomníku obětí explozí v moskevské stanici Lubjanka.

První karikatura, kterou mezitím list ze svých webových stránek odstranil, zobrazuje vůz metra s lebkou místo kabiny pro řidiče a se smrtkou mezi cestujícími. Na druhém obrázku stojí nad zdemolovanou soupravou plačící ruský medvěd. Karikatury doplňovaly článek kanadského novináře Gwynna Dyera, který čečenské povstalce označil za bojovníky za nezávislost.

Karikatura v listu The Korea Times
Zdroj: ČT24/www.koreatimes.co.kr