Polský a ruský premiér uctili památku obětí katyňského masakru

Moskva/Varšava – Polský premiér Donald Tusk a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se dnes na místě katyňského masakru společně poklonili památce tisíců polských důstojníků, které v roce 1940 povraždila tajná sovětská policie. Katyňský masakr je dodnes nejtemnější kapitolou rusko-polských vztahů.

Ruský premiér Vladimir Putin dnes na místě katyňského masakru zdůraznil, že nelze zapomenout na minulost. „Nebylo nám dáno ji změnit, ale je v našich silách ji zachovat, zjistit pravdu a historickou spravedlnost,“ řekl. Zároveň ale dodal, že nelze ze zločinů obviňovat ruský národ. „Komunističtí vládci se po desetiletí snažili cynickou lží ukrýt pravdu o katyňských popravách, stejnou lží je i klást vinu za tyto zločiny na ruský národ,“ prohlásil.

Vladimir Putin, ruský premiér:

„Ten zločin nejde ničím ospravedlnit. Před oběťmi skláníme hlavy. Komunismus cynicky ukrýval pravdu. Chápeme, co cítí rodiny zastřelených.“

Polský premiér Tusk řekl, že lež o Katyni se měla stát zakladatelským mýtem polského komunistického státu a že pravda o ní naopak stála u zrodu svobodného Polska v roce 1989. Tusk i jeho ruský hostitel se poklonili také památce obětí stalinistických čistek ze 30. let, které také leží v Katyni, kde jsou i hroby sovětských vojáků zastřelených během německé invaze do SSSR.

Polští důstojníci padli do sovětského zajetí v rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a Sovětský svaz v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení mezi oběma velmocemi. NKVD v Katyni i na jiných místech v období jara 1940 postřílela na 22 000 Poláků, kromě důstojníků také intelektuály nebo policisty. Sovětský svaz z masakru až do roku 1990 obviňoval nacistické Německo, pravdu přiznal sovětský prezident Michail Gorbačov.

Putin je prvním ruským premiérem, který se do Katyně vydal. To, že Tuska na letošní kulaté výročí oficiálně pozval, je v Polsku považováno za obrovský vstřícný krok z jeho strany. Polsko ale teď žádá po Moskvě odtajnění veškerých dokumentů a především na rehabilitaci všech obětí. Varšava navíc chce, aby Rusko masakr označilo za zločin proti lidskosti, i proto byl v Polsku příjezd premiéra Putina do Katyně tolik očekávaný. 

I když Putin vyjádřil pochopení, žádný významný krok neučinil. Neoznámil ani tolik Poláky žádané odtajnění dokumentů. „Jistý posun tu je, ale velký krok schází. Dnes máme na ty události stále rozdílné pohledy. Asi to chce ještě čas. Nejdříve ale musíme slyšet pravdu,“ říká bývalý polský prezident Lech Walesa. 

Moskva svůj podíl na masakru v minulosti přiznala, nechce ale trestat jeho viníky, ruské soudy považují událost za promlčenou a o rehabilitaci nechtějí slyšet.