Raketoplán Discovery přistál u ISS

Oběžná dráha - Raketoplán Discovery se sedmičlennou posádkou dnes úspěšně zakotvil u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). Oznámil to americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA). Přistání raketoplánu lehce zkomplikovala závada na anténě, která se obvykle používá k radarové navigaci při přibližování vesmírného plavidla ke stanici. Řídicí středisko již předem ohlásilo, že astronauti se mohou spolehnout na další navigační nástroje, a ubezpečilo, že připojení Discovery k ISS nebude kvůli poruše antény o nic nebezpečnější.

Raketoplán odstartoval k ISS v pondělí z Kennedyho vesmírného střediska na floridském Mysu Canaveral. Na vesmírnou stanici dopravil náhradní díly, potraviny a výzkumná zařízení o celkové váze osmi tun. Velitel vesmírné lodi Alan Poindexter a jeho šest kolegů, včetně japonské kosmonautky Naoko Jamazakiové, která je v kosmu poprvé, přistáli u stanice, pohybující se v tu chvíli po oběžné dráze Země 346 kilometrů nad Karibským mořem, v 9:44 SELČ.

Přistání raketoplánu lehce zkomplikovala závada na anténě, která se obvykle používá k radarové navigaci při přibližování vesmírného plavidla ke stanici. Astronauti místo toho využili záložní navigační systémy jako sledovač hvězd či laserový lokátor. Raketoplán přistával u ISS bez radaru teprve podruhé v historii; poprvé tomu tak bylo před deseti lety. Velitele raketoplánu Poindextera ale problém nezaskočil, tento manévr prý nacvičoval před dvěma týdny.

„Ztráta hlavního komunikačního systému Discovery by ale jinak neměla mít na misi raketoplánu žádné negativní dopady, i když některé procedury musely být upraveny,“ řekl šéfmanažer mise LeRoy Cain.Kvůli zmíněné závadě rovněž nebylo možné poslat z Discovery na Zemi výsledky kontroly tepelného štítu lodi, který chrání posádku při sestupu zpět do zemské atmosféry. Astronauti proto výsledky nahrávali a pošlou je na Zemi z ISS.

Mise raketoplánu má trvat třináct dní

Během mise se plánují tři výstupy do volného kosmického prostoru, první se uskuteční v pátek. Každý bude trvat asi šest a půl hodiny a zúčastní se ho vždy dva astronauti.

Let Discovery je již 33. misí raketoplánů, které se podílely na výstavbě ISS. Stanice je po zhruba 12 letech mezinárodní spolupráce před dokončením, které je plánováno na září. Jde o druhý let raketoplánu v tomto roce. Do konce letošního roku, kdy mají být americké raketoplány z důvodu vysokých nákladů a bezpečnostních rizik vyřazeny z provozu, se mají uskutečnit ještě tři starty. Po ukončení programu amerických raketoplánů bude fungování ISS záviset na vesmírných plavidlech z jiných zemí, především z Ruska, které již nyní zajišťuje dopravu posádek ISS.

Discovery
Zdroj: ČT24/ČTK