Čína zakázala Bobu Dylanovi koncerty na svém území

Peking – Část turné amerického muzikanta Boba Dylana po asijském kontinentu se nekoná. Čáru přes rozpočet udělala zpěvákovi Čína. Peking totiž některé jeho koncerty zakázal. Čínské úřady nedaly povolení ke koncertům v Šanghaji a Pekingu. Organizátor akce následně zrušil další etapy celého asijského turné. Komunistická vláda Číny se pravděpodobně obávala případného Dylanova proslovu v průběhu koncertu. Zpěvák v minulosti vystupoval na mnoha akcích pořádaných na podporu lidských práv.

„Čínský ministr kultury nám nedal povolení ke koncertům v Pekingu a v Šanghaji, takže nám nezbývalo nic jiného než zrušit turné v jihovýchodní Asii,“ řekl listu hlavní organizátor koncertů Jeffrey Wu. „Šance hrát v Číně byla pro Dylana největším lákadlem, když padla, byl zrušen i zbytek,“ dodal Wu. Každý koncert zahraničních muzikantů v Číně totiž musí být schválen právě ministerstvem kultury.

„Předem musí být oznámeny i písně, které budou interpreti hrát,“ prohlásil zpravodaj v Číně Tomáš Etzler. Předloženy musejí být rovněž texty písní. Čínským úřadům se nelíbí téměř žádní zahraniční umělci. „Dylan navíc za svou kariéru vystupoval na mnoha koncertech pořádaných na podporu dodržování lidských práv,“ podotkl Etzler.

Telefonát Tomáše Etzlera (zdroj: ČT24)

Dylan není první

Velkým skandálem se v Číně stalo vystoupení islandské zpěvačky Björk, jejíž jedna píseň nese v češtině název „Vyhlašte nezávislost“. Björk tehdy v jejím závěru sepjala ruce a zvolala několikrát Tibet, Tibet. „To znamenalo okamžité ukončení koncertu a vypovězení zpěvačky ze země,“ řekl Etzler.

Fanouškovskou základnu Boba Dylana tvoří v Číně především mladí lidé. „Stalo se tak otevřením Číny před třiceti lety – rozšiřováním internetu a cestováním obyvatel do zahraničí,“ konstatoval Etzler. Jedná se hlavně o intelektuály a studenty.