Vzkaz Karzáího Západu: Nechte mě na pokoji, nebo přejdu k Tálibánu

Kábul – Afghánský prezident Hamíd Karzáí o víkendu pohrozil, že kvůli tlaku Západu opustí politiku a přejde k radikálnímu hnutí Tálibán. Mluvčí Bílého domu Robert Gibbs vzápětí pohrozil zrušením květnové návštěvy Karzáího ve Washingtonu, pokud bude dál pronášet „nepravdivé a znepokojivé výroky“. Afghánský prezident už v pátek řekl, že podvody z loňských prezidentských voleb byly dílem cizinců, kteří si přejí v Kábulu loutkovou vládu.

Pohrůžku přechodem k Tálibánu pronesl afghánský prezident před skupinou poslanců. K tomuto kroku ho prý může donutit pokračující tlak Západu na to, aby pokračoval v demokratizaci země. Nedělní Wall Street Journal k setkání Karzáího s poslanci, kterých bylo asi 70, napsal, že afghánský prezident také upozornil, že tálibánské povstání by se mohlo začít považovat za legitimní hnutí odporu, pokud se budou USA dál vměšovat do vnitropolitických záležitostí Afghánistánu.

Přestože samotní poslanci to označili za spíše neškodný výlev, Gibbs nad tím neskrýval znepokojení. „Jménem amerického lidu jsme těmito výroky zklamáni,“ řekl.