Svět přijímá novou Obamovu strategii vesměs pozitivně

Washington - Nová jaderná strategie Spojených států, ve které se Bílý dům zavazuje omezit roli atomových zbraní a nevyvíjet nový arzenál, nasbírala od svého včerejšího zveřejnění většinou kladné ohlasy. Odborníci na zbrojní průmysl nicméně uvádějí, že USA si můžou takový ústup dovolit, protože mají účinné konvenční zbraně.

Jako krok správným směrem hodnotí novou jadernou strategii většina klíčových hráčů. Generální tajemník OSN Pan Ki-mun ocenil Obamovu snahu, kterou před rokem odstartoval svým pražským projevem, kdy nastínil vizi světa bez atomových zbraní. „Vyzývám vůdce Ruské federace, Spojených států i další země, které vlastní jaderné zbraně, aby se jich vzdali,“ vzkázal světu Pan Ki-mun.

Jako odvážný krok k odzbrojení uvítal Obamovu iniciativu například německý ministr zahraničí Guido Westerwelle. Německo je přitom jednou z několika evropských zemí, které mají americké jaderné zbraně na svém území.

Stockholmský mezinárodní ústav pro výzkum míru má výhrady

Menší kritika zazněla ze strany Stockholmského mezinárodního ústavu pro výzkum míru. Tomu se nelíbí, že Spojené státy si ponechaly právo použít v extrémních případech nukleární zbraně jako první.

Opatrně, ale pozitivně Obamovu jadernou strategii hodnotí i Rusko. Například deník Kommersant uvedl, že americký prezident lehce zmírnil globální úderné ambice USA. Jestli bude Obamův tah na bezjadernou branku pokračovat, ukáže příští pondělí washingtonský summit o atomové bezpečnosti.

Tradiční kritici tradičně kritizovali

Naopak výrazně kriticky se k nové jaderné strategii, v níž USA nevylučují použití atomové zbraně proti Íránu, postavil Teherán. Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád pohrozil důraznou odpovědí.

„Doufám, že zveřejněné (Obamovy) výroky nejsou pravdivé. Pohrozil, že použije nukleární i chemické zbraně proti těm zemím, které se nepodrobí Spojeným státům,“ řekl Ahmadínežád v projevu na severu Íránu přenášeném íránskou televizí. „Dávej si pozor. Půjdeš-li ve stopách (bývalého prezidenta George) Bushe, bude odpověď stejně bouřlivá jako ta, která se dostala Bushovi,“ prohlásil Ahmadínežád.