Příznivci iráckého duchovního Sadra chtějí za premiéra Džaafarího

Nadžaf (Irák) – Nejvíce hlasů v nedávném referendu o budoucím premiérovi odevzdali příznivci iráckého šíitského duchovního Muktady Sadra Ibráhímovi Džaafarímu, který byl prvním předsedou irácké prozatímní vlády po svržení prezidenta Saddáma Husajna. Nevyslovili se tak pro žádného z favoritů, jimiž jsou současný předseda vlády Núri Malikí a bývalý premiér Ajád Aláví. Džaafarí má názorově blízko k Íránu, nebrání se ani myšlence státu založeném na islámském právu.

Referendum se konalo v pátek a v sobotu. Sadr, který si vedl dobře v březnových parlamentních volbách, chtěl, aby se lidé vyjádřili k tomu, koho má jeho hnutí podpořit v koaličních jednáních. Podle volebního výsledku má největší šanci stanout v čele vlády Aláví, protože jeho koalice bude mít v parlamentu 91 poslanců. Jen o dva míň pak koalice, s níž kandidoval 7. března Málikí.

Výsledky referenda byly dnes zveřejněny v Nadžafu. Podle nich byl druhý za Džaafarím Sadrův příbuzný Muhammad Bákir Sadr. Málikí a Aláví skončili až na třetím, respektive čtvrtém místě. K otázce příštího premiéra se přišlo vyslovit 1,8 milionu Iráčanů. Sadr k referendu přizval nejen své stoupence, ale všechny Iráčany. Soudě podle účasti ale volili hlavně jeho příznivci.

Džaafarí má ideově blízko k Íránu

Sadr je zapřisáhlý odpůrce přítomnosti Američanů v Iráku. Sídlí a studuje v Íránu, příznivce má hlavně na iráckém jihu a také v části Bagdádu. V příštím parlamentu zasedne 39 Sadrových lidí.

Džaafarí byl předsedou přechodné vlády v letech 2005 až 2006. Je to šíita, lékař, který strávil za Saddámovy vlády část života v Íránu a Británii. Kritizoval americké vojenské akce v Iráku a podporoval zapojení všech skupin, včetně Sadrova hnutí, které v minulosti poslalo do bojů proti Američanům vlastní milice, do politického života. Má ale také blízko k Íránu a nebyl by proti zavedení islámského práva jako jednoho z právních zdrojů.