Slovensko-ruské prohlášení postrádá zmínku o srpnu 1968

Bratislava – Prohlášení o přátelských vztazích dnes v Bratislavě u příležitosti 65. výročí konce 2. světové války přijali prezidenti Ruska a Slovenska Dmitrij Medvěděv a Ivan Gašparovič. V dokumentu o společném pohledu na historii ale podle očekávání chybí zmínka o invazi vojsk Varšavské smlouvy do někdejšího Československa v srpnu 1968. Prohlášení končí rokem 1945, kdy Rudá armáda osvobodila převážnou část někdejšího Československa.

Dokument se obrací k budoucímu vývoji a slibuje další spolupráci mezi Moskvou a Bratislavou v otázkách bezpečnosti, energetiky a klimatu. Obě země přislíbily podílet se společně na budování mírové a prosperující Evropy.

Slovensko v prohlášení uvádí, že nezapomene na pomoc sovětských vojsk v bojích o znovuzískání svobody. Rusko je zase podle dokumentu Slovensku vděčné, že se stará o hroby ruských vojáků, kteří při těchto operacích padli. Dokument se poté obrací k budoucímu vývoji a slibuje další spolupráci mezi Moskvou a Bratislavou.

Slovensko podporuje bezvízový styk Ruska s Evropskou unií

Gašparovič na společné tiskové konferenci mimo jiné prohlásil, že Slovensko podporuje zrušení víz pro ruské občany při cestách do zemí Evropské unie. „Rusko je přirozený a strategický partner Slovenské republiky a jsem přesvědčený, že i Evropské unie,“ prohlásil Gašparovič. Medvěděv označil vzájemné vztahy za privilegované a Slovensko přirovnal k „otevřené komfortní bráně do EU“.

"Projednali jsme mnoho otázek, mluvili jsme o bezpečnosti v Evropě, o
budování nového bezpečnostního systému včetně dohody o nové evropské
bezpečnosti, kterou předložilo Rusko, o obchodní spolupráci mezi Ruskem a
Slovenskem, o tom, že musíme vytvořit dobré investiční klima pro další
rozvoj ekonomické spolupráce," řekl na tiskové konferenci ruský prezident.

„Slovenskou republiku a Ruskou federaci spojují společné vzpomínky na oběti války a společný boj proti silám, které ji rozpoutaly. I nadále budou činit vše pro to, aby nedošlo k oživení starých nebo vzniku nových forem nacionalistických ideologií a nevraživostí,“ píše se v prohlášení. Moskva s Bratislavou se také zavázaly vystupovat proti snahám bagatelizovat vinu nacistů a jejich stoupenců.

O srpnu 1968 v minulosti hovořili Medvěděvovi předchůdci. Někdejší ruský prezident Boris Jelcin i jeho nástupce Vladimir Putin během návštěvy Prahy srpnovou invazi do Československa odsoudili, odmítli ale právní odpovědnost s tím, že vina padá na bývalé vedení Sovětského svazu.

Ruský prezident Dmitrij Medvěděv na brífinku v Bratislavě se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem
Zdroj: ČT24