Mysleli, že je terorista, on zatím jen kouřil na záchodě

Denver – Na palubě letadla společnosti United Airlines došlo k incidentu, jenž měl zajímavé vyústění. Katarský diplomat, který letěl z Washingtonu do Denveru, se choval na palubě letadla podezřele. Zavřel se na záchodě, odkud byl následně cítit kouř. Posádka se proto domnívala, že by mohl muž mít bombu, nakonec se ale ukázalo, že si chtěl jen zakouřit.

Američtí policisté zatkli dnes katarského občana, který se měl prý pokoušet na palubě letadla se 160 cestujícími odpálit bombu. Příslušník bezpečnostních služeb na palubě linkového letounu ho spoutal poté, co muž manipuloval s botou a byl cítit kouř.

Přesněji řečeno se muž zamknul na záchodě, na dotaz personálu, co tam dělá, zavtipkoval, že si chce zapálit boty. V roce 2001 přitom chtěl Brit Richard Reid odpálit na palubě letadla z Paříže do Miami výbušninu ukrytou právě v botě.

Posádka letadla proto rychle zareagovala. Nahlásila poplach, k letadlu vystartovaly dvě stíhačky F-16, ty letoun doprovodily až do Denveru, kde bez problémů přistál.

Muž byl zadržen a nyní je ve vazbě. Jde o katarského občana s diplomatickou imunitou. Vyšetřovatelé zjistili, že u sebe žádnou výbušninu nemá, nechtěl prý nikomu ublížit. „Vypadá to na to, že dotyčná osoba asi tajně kouřila na toaletě a pronesla možná nevhodnou poznámku, když byla oslovena leteckým personálem,“ citovala agentura Reuters jistého amerického představitele. 

Velvyslanec Kataru v USA podle AP incident nazval „chybou“. Šlo prý o diplomata cestujícího do USA v úřední věci na základě jeho nařízení, pro USA však nepředstavuje ohrožení bezpečnosti.

Vydáno pod