Nová kyrgyzská vláda ovládá celou zem, prezident odstoupit nehodlá

Biškek – Kyrgyzská opozice dnes oznámila, že převzala moc v zemi a rozpustila parlament. Do čela vlády se postavila sociální demokratka Roza Otunbajevová, která přislíbila do půl roku prezidentské volby. Samozvaný ministr vnitra v Kyrgyzstánu Bolotbek Šernjazov povolil vojákům střílet na rabující povstalce poté, co ozbrojený dav raboval obchody v hlavním městě Biškeku. Středeční násilné protesty stály životy nejméně 75 lidí, přes tisíc jich utrpělo zranění. K uctění jejich památky byl na sobotu vyhlášen v zemi Den národního smutku.

Opozice požaduje rezignaci prezidenta Kurmanbeka Bakijeva, který utekl na jih země, kde má silnou podporu. Odstoupit nehodlá a v ruském rádiu Echo Moskvy obvinil opozici z ozbrojeného uchopení moci, nicméně naznačil ochotu s ní vyjednávat. Do nepokojů v zemi jsou podle Bakijeva patrně zapojeny nespecifikované zahraniční síly.

Rusko uznalo vládu Otunbajevové

Ruský premiér Vladimir Putin, který už dříve popřel, že by Moskva měla ruce ve vzbouření kyrgyzské opozice, jako první světový vůdce uznal Otunbajevovou za hlavu Kyrgyzstánu. USA dnes uvedly, že ještě nerozhodly o legitimnosti její vlády.

„Vytvořili jsme nyní dočasnou vládu a já ji řídím. Bude fungovat půl roku, během něhož vypracujeme návrh ústavy a vytvoříme podmínky pro svobodné a spravedlivé volby,“ prohlásila Otunbajevová poté, co se opozice po dni krvavých nepokojů ujala moci v zemi.

Podle Otunbajevové prozatímní kabinet v současné době ovládá takřka celou zemi. „Prakticky všechny regiony… jsou pod naší kontrolou, ale stále ještě pracujeme na situaci v Oši a Džalalabadu,“ uvedla.

Prezident Bakijev odmítá rezignovat. „Prohlašuji jako prezident, že jsem neodstoupil a neodstupuji,“ zdůraznil v prohlášení zveřejněném kyrgyzskou agenturou 24. „Jako garant ústavy prohlašuji, že v případě další destabilizace (situace v zemi) padá veškerá odpovědnost na vůdce opozice. Já jako prezident jsem v současnosti zbaven veškerých možností ovlivnit situaci v zemi, tím spíše, že armáda a pořádkové síly se podřídily přechodné opoziční vládě a přešly pod její kontrolu.“ Podle Otunbajevové však opozice není ochotna jednat o ničem jiném, než právě o rezignaci Bakijeva.

Otunbajevová dnes také slíbila, že stát dostane zpět nezákonně zprivatizovaný majetek. „Vydáme nařízení vrátit státu majetek, který byl dříve nezákonně zprivatizován bez jakýchkoli zisků,“ řekla s poukazem na privatizaci elektrárenských společností Severelektro a Vostokelektro.

Celodenní pouliční boje v kyrgyzské metropoli Biškeku si ve středu vyžádaly desítky mrtvých a stovky zraněných. Povstalci se násilím zmocnili klíčových budov v Biškeku – obsadili budovy soudu, policie, centrálních úřadů i studio televize, v něm pak vůdce opozice oznámil, že se povstalci ujímají moci.

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun:

„Jsem znepokojen násilím, při němž už zemřely desítky lidí. Je třeba urychleně obnovit ústavní pořádek. Vyšlu ihned do země svého zvláštního zmocněnce.“

Demonstranti při nepokojích brali nájezdem nejen policisty, ale i obchody. „Byl to oraganizovaný vandalismus. Zúčastnili se ho obyčejní lidé. Byli ozbrojení. Řekli jim, ať si dělají, co chtějí,“ vypráví jeden z majitelů obchodu v Biškeku. Ministr vnitra Šernjazov proto vydal rozkaz ke střelbě na rabující osoby a pachatele výtržností. Z nočního Biškeku hlásí agentury neustávající střelbu. V plamenech skončila i soukromá rezidence prezidenta Bakijeva.

Prozatímní ministr bezpečnosti Samir Parmankulov:

„Potřebujeme klidnou a demokratickou zemi. Nechceme další krveprolití. Žádáme prezidenta, aby podal rezignaci.“

O Kyrgyzstánu jednal i Obama s Medvěděvem

Kyrgyzstán má díky své poloze strategický význam. Spojené státy tady mají základnu, kterou používají k zásobování jednotek v Afghánistánu. Svou základnu má v zemi i Rusko. To sem dnes vyslalo asi 150 parašutistů. „Rozhodnutí vyslat dvě jednotky parašutistů přijal prezident,“ informoval Nikolaj Makarov, náčelník ruského generálního štábu. O vývoji situace v Kyrgyzstánu jednali i americký a ruský prezident Barack Obama a Dmitrij Medvěděv při své dnešní schůzce v Praze. Ohledně situace v Kyrgyzstánu údajně nestojí na opačných stranách barikády.

Kyrgyzstán patří k nejchudším postsovětským státům. Prezidenta Bakijeva vynesla k moci před pěti lety takzvaná tulipánová revoluce. Slíbil obnovit stabilitu. Židli mu ale podtrhla korupce, chudoba nebo obvinění z protežování příbuzných na klíčové vládní posty a potlačování opozice.