Odzbrojovací smlouva je symbolem vyrovnaných rusko-amerických vztahů

Moskva - Pražskou smlouvu ruští experti hodnotí jako vyvážený kompromis. Za pozitivní považují už to, že se vůbec Spojené státy a Rusko dohodly. Za cennější než redukci zbraní přitom ale někteří považují hlavně změnu pohledu na rusko-americké vztahy, s níž přišel americký prezident Barack Obama. Experti v Moskvě se shodují, že jde sice z pohledu obou zemí o důležitý dokument, nicméně ho nepřeceňují. Moderní zbraně zůstanou, staré a dnes už méně použitelné budou likvidovány.

„Z hlediska Moskvy je nejdůležitější, že USA přistoupily na zajištění rovnováhy v době, kdy mají vojenskou i hospodářskou převahu nad Ruskem,“ myslí si Alexandr Pikajev z Centra mezinárodní bezpečnosti. 

Americký prezident si z Prahy, kde loni vyzval svět, aby se zbavil jaderných zbraní, odveze úspěšnou dohodu o nešíření jaderných zbraní. Může ji tak dát na nadcházejícím washingtonském summitu za příklad pro ostatní země. 

Reportáž Miroslava Karase (zdroj: ČT24)

„Snaha prezidenta Obamy snižovat jaderné systémy se realizuje. Už to nejsou pouhá hesla. Hlavní problémy stále zůstávají,“ komentuje to Fjodor Lukjanov z organizace Rusko v globální politice. Tím je americký systém protiraketové obrany. Moskva ho s podpisem pražské smlouvy spojovala. Byl to kritický bod v jednání, Medvěděv s Obamou přímo jednal anebo telefonoval celkem 14krát. 

Obě země musely udělat ústupky. Rusko povolilo v případě amerického štítu, USA zase při počítání jaderných hlavic. Washington i Moskva si tak nyní podle expertů mohou více věřit. Světu přitom dokázaly, že je možné se dohodnout a spolupracovat. Ruští experti na jaderné odzbrojení soudí, že pražská smlouva je důležitá v prvé řadě pro zlepšení strategické stability ve světě. I když sama smlouva podle pozorovatelů v podstatě nic zásadního neřeší. V Moskvě jsou slyšet hlasy, že dohoda je zbytečná, protože by se stejně obě země musely zbavit zastaralých jaderných zbraní. 

Američané chtějí zabránit tomu, aby jaderné zbraně, byť staré, získala třetí země či teroristické skupiny. Jde jim o bezpečnou likvidaci starého ruského nukleárního skladu. Rychleji zmizí atomové ponorky a rakety, které by byly namířeny proti USA. Bez amerických peněz by to trvalo déle, údržba starého systému je rovněž nákladná. 

Navíc na likvidaci starého jaderného arzenálu se dá i vydělat. Za uplynulých deset let Spojené státy na program bezpečnosti ruského jaderného arzenálu vyčlenily jeden a půl miliardy dolarů, především na výpočetní techniku, kontejnery a vagóny. Likvidace ruských jaderných zbraní je pro americké firmy lukrativní. 

Pražskou smlouvu řada expertů nepovažuje za průlom v odzbrojení, spíše za posun ve vztazích mezi oběma velmocemi. Přesto, jak říkají někteří, je lepší mít něco než nic.