Srílančané volí parlament

Kolombo – Obyvatelé Srí Lanky hlasují o složení nového parlamentu. Opozice je rozdělená a voliči pravděpodobně upevní moc úřadující hlavy státu. Prezident Mahinda Radžapakse získal politické body ukončením čtvrt století trvajících bojů s tamilskými separatisty. Už prezidentské volby poznamenaly drobné násilnosti. Na Srí Lance proto na bezpečnost dohlíží skoro 80 tisíc vojáků a policistů.

V nadcházejících volbách má Radžapakse velkou šanci na vítězství, zřejmě se mu ovšem nepodaří získat v parlamentu dvoutřetinovou většinu, což by mu umožňovalo provádět ústavní změny. I tak ale budou volby pro něj úspěchem, neboť opozice je roztříštěná a nemá šanci na nějaký výrazný výsledek. 

Hlavním představitelem opozice je neúspěšný prezidentský protikandidát, bývalý generál Sarath Fonseka. Ten sice v prezidentských volbách prohrál, i tak si ale nárokoval vítězství, následně byl obviněn z pokusu o převrat a ve vězení čeká na vojenský soud. 

Analytici si od nového parlamentu slibují politickou stabilitu potřebnou pro ekonomickou prosperitu země. Nepřátelství mezi většinovými Sinhálci a menšinovými Tamily však přetrvává i po konci občanské války, která si vyžádala téměř 100 tisíc lidských životů.