Thajská vláda uzavřela televizní stanici, další demonstrace v pátek

Bangkok – Přes vyhlášení výjimečného stavu pohrozili protivládní demonstranti v Bangkoku zesílením kampaně proti premiéru Apchisitovi Vedžadžívovi. Desetitisíce lidí demonstrují v thajské metropoli skoro čtyři týdny. Požadují vypsání voleb. Armáda kontroluje příjezdové cesty do Bangkoku, chce zabránit přílivu dalších demonstrantů. Vláda také zablokovala opoziční internetové stránky a satelitní televizi PTV a vydala zatykač na sedm opozičních vůdců. Viní je z odpovědnosti za to, že ve středu vtrhl rozvášněný dav do budovy parlamentu.

Vláda premiéra Apchisita Vedžadžívy ve středu vyhlásila výjimečný stav v Bangkoku a okolních provinciích, čímž umožnila pořádkovým silám zatýkat bez soudního příkazu. Zároveň tím zakázala shromáždění více než pěti osob. Uzavřena byla satelitní stanice PTV, kterou ovládají takzvané červené košile - podle typické barvy, kterou demonstranti používají. Zásah se chystá i proti internetovým stránkám, které prý rozšiřují zkreslené informace, například že premiér dal povolení k použití síly proti protestujícím.

„Chceme kontrolovat vysílání některých médií včetně televizních stanic. Je naprosto jasné, že některá mediální vysílání jsou destruktivní pro stabilitu země,“ prohlásil mluvčí vlády Panitan Vattanajagorn.

„Je normální, že kompetentní úřady jednají, jelikož tato televize byla využívána k mobilizaci demonstrantů,“ uvedl ministr Úřadu premiéra Satit Vongnongtej. Stejný krok vláda chystá podle něho i proti rozhlasovým stanicím nakloněným opozici.

Vystupňujeme protesty na nejvyšší míru, hrozí opozice

Podle vůdce protestního hnutí Nattavuta Sajkuye se vláda zastavením médií připravuje na páteční zásah proti demonstrantům. „Pokud je to tak, vystupňujeme naše protesty na nejvyšší míru,“ řekl. Demonstranti už měsíc pořádají v Bangkoku mohutné protesty za odstoupení premiéra Vedžadžívy a vypsání předčasných voleb. Několik dní již blokují obchodní a historické centrum metropole a ve svých akcích nehodlají přestat ani po vyhlášení výjimečného stavu.

Ozbrojené síly dosud odmítaly proti demonstrantům zasahovat. Stoupenci bývalého premiéra Tchaksina Šinavatry další demonstraci plánují na pátek.

Thajští demonstranti pronikli do sídla parlamentu
Zdroj: ČTK/AP/Wason Wnaichakorn
Vydáno pod