Zoologové: Na světě není pět, ale šest druhů nosorožců

Dvůr Králové nad Labem (Trutnovsko) - Tým zoologů z Austrálie, Srí Lanky a České republiky tvrdí, že na světě žije šest druhů nosorožců, tedy o jeden druh více, než se dosud uvádělo. Odborníci totiž považují takzvaného severního bílého nosorožce, který je dosud poddruhem nosorožce tuponosého, za samostatný druh. Uvedl to člen týmu Jan Robovský z Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity. Výsledky studia vědců nyní vyšly v časopisu PLoS One.

„Kriticky ohrožený severní tuponosý nosorožec ze středu afrického kontinentu je oproti nosorožci tuponosému z jižní Afriky natolik odlišný, že si zaslouží být samostatným druhem,“ uvedl Robovský.

Zubní morfologie a lebeční anatomie podle autorů studie jasně určuje jižní a severní formy nosorožce tuponosého. Diferenciace se opírá o tvar či velikost zubů, lebeční růst a rozměry lebky, a souvisí s rozdíly v postkraniálním skeletu - vnějších rozměrech a vnějších rysech lebky. Roli hrají i genetické rozdíly. Žádné výrazné odlišnosti autoři studie nezjistili v jejich chování a ekologii.

Dana Holečková a Jan Robovský ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)

Nový druh má být nosorožec Cottonův (Ceratotherium cottoni)

Na světě nyní žije pouhých osm jedinců severních bílých nosorožců. Pár žije v zoo v americkém San Diegu, dva žijí v dvorské zoo a čtveřici těchto savců chovatelé vloni v prosinci z dvorské zoo převezli do keňské rezervace Ol Pejeta.

Zoologové věří tomu, že v přirozeném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň, a tudíž by mohly zabřeznout. V zajetí se to nedařilo. V závěrech studie vědci upozorňují, že uznání severní formy tuponosého nosorožce jako samostatného druhu má hluboké důsledky pro jeho zachování.

„Podle posledních zpráv z konce března se nosorožcům v keňské rezervaci daří dobře, jsou umístěni již ve velkém výběhu,“ řekl zoolog dvorské zoo Jiří Hrubý.

Zoologický systém dosud zná pouze pět druhů nosorožců. Nosorožce tuponosého, dvourohého, sumaterského, jávského a indického. Nosorožci, kteří mohou dosahovat hmotnosti až 3,6 tuny, patří mezi ohrožené druhy. V mnoha zemích jsou ilegálně loveni pro svoje rohy, prášek z rohu je totiž součástí některých lidových léčiv.

Nosorožci bílí
Zdroj: ČT24
Vydáno pod