Nový Start zamíří do amerického Senátu ve čtvrtek

Washington - Slyšení o nové smlouvě o omezení jaderných arzenálů, kterou tento čtvrtek podepsali v Praze prezidenti USA a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medvěděv, zahájí zahraniční výbor amerického Senátu ve čtvrtek. Pro ratifikaci smlouvy bude Obama v Senátu potřebovat i hlasy republikánů, někteří jejich senátoři ale už dali najevo, že schválení dokumentu nebude snadné. Pro ratifikaci smlouvy je třeba ve stočlenném Senátu 67 hlasů, demokraté jich kontrolují 59. Převážnou většinu mezinárodních dohod ale Senát v minulosti ratifikoval a demokraté doufají, že tomu tak bude i teď.

„Ať bude naše rozhodnutí o nové smlouvě Start jakékoli, bude pro nás obtížné ji v Senátu schválit, pokud nebude plně zajištěn masivní program modernizace jaderných zbraní,“ uvedli ve společném stanovisku republikánští senátoři John McCain a Jon Kyl. Podle Kyla budou republikáni vyžadovat nejen další jednání s Obamovou administrativou, ale budou chtít také slyšet názory expertů. 

Republikáni také chtějí smlouvu důkladně prostudovat a zjistit, „zda neomezuje naši schopnost bránit sebe i své spojence před hrozbou atomových raket a zda se tato administrativa zavázala zachovat naši jadernou triádu“, uvedl šéf republikánských senátorů Mitch McConnell. Jadernou triádou se rozumí schopnost odpalovat nukleární zbraně z ponorek, letadel i ze země.

Demokraté chtějí při vyjednávání o smlouvě spolupracovat především s významným republikánským senátorem Richardem Lugarem, který zasedá v zahraničním výboru. Lugar je zastánce nešíření jaderných zbraní a jeho podpora by mohla přimět dostatečný počet republikánů, aby hlasovali pro smlouvu. 

Obama už po podpisu smlouvy vyjádřil přesvědčení, že ji Senát ratifikuje do konce roku. „Pokud budou mít možnost tuto smlouvu plně zhodnotit, dojdou k závěru, že to je v nejlepším zájmu Spojených států,“ řekl v rozhovoru pro televizní stanici ABC News. Dohodu označil za „absolutně zásadní“ pro činnost své administrativy v rámci boje proti šíření jaderných zbraní.

Barack Obama a Dmitrij Medvěděv po podpisu
Zdroj: ČT24