Na poslední cestu vyprovodily Terreblanche vztyčené pravice

Ventersdorp (JAR) – Tisíce lidí se dnes přišly rozloučit s jihoafrickým krajně pravicovým politikem Eugenem Terreblanchem. Pohřeb zavražděného předsedy ultrapravicového hnutí, který v 90. letech bojoval za udržení apartheidu v zemi, se konal za přísných bezpečnostních opatření. Terreblancheho vražda minulou sobotu vyvolala obavy z rostoucího rasového napětí mezi kdysi vládnoucí bělošskou menšinou a černochy v zemi, která za méně než dva měsíce pořádá mistrovství světa ve fotbale.

Smutečního obřadu v kostele ve městě Ventersdorp na severozápadě země se dnes zúčastnily stovky bělochů. Tisíce lidí zaplnily také ulice města, mezi nimi dívky ve svátečním i muži v khaki stejnokrojích se zbraněmi u pasu. Když se katafalk s rakví přiblížil ke kostelu, lidé začali zpívat státní hymnu z období apartheidu. Mávali vlajkami bývalé vlády apartheidu i vlajkami Terreblancheho hnutí se třemi černými sedmičkami v bíločerveném poli, které připomínají nacistickou svastiku. Do vlajky Terreblancheho hnutí byla zahalena také rakev. Z kostela se průvod přesunul na nedalekou Terreblancheho farmu, kde byl politik pohřben. Na ulicích během pohřbu hlídkovali policisté a vojáci a nad městem přelétávaly vrtulníky.

Terreblanche, vůdce neonacistického Afrikánského hnutí odporu (AWB), se po neúspěšném pokusu udržet v zemi apartheid z politiky stáhl. V sobotu byl na své farmě ubit dvěma svými zaměstnanci. Podle policie bylo motivem vraždy 69letého politika zpožděné vyplácení mezd. AWB tvrdí, že za vraždu může rasová nesnášenlivost; vyloučila ale násilnou odvetu. Prezident JAR po vraždě vyzval ke klidu a jihoafrické úřady popřely, že by incident mohl ovlivnit průběh mistrovství světa ve fotbale.

Vydáno pod