Muž, který si objednal krádež nápisu z Osvětimi, je v Polsku

Varšava - Speciální vojenské letadlo převezlo ze Švédska do Polska Anderse Högströma, bývalého vůdce švédských neonacistů. Je podezřelý z plánování krádeže nápisu „Arbeit macht frei“ z brány bývalého koncentračního tábora v Osvětimi. Švédská policie Högströma dopadla začátkem února ve Stockholmu na základě evropského zatykače. Polská policie zajistila pět lidí, kteří údajně pracovali na jeho objednávku. Tři z nich už si odpykávají trest ve vězení.

Krakovská prokuratura začne Högströma vyslýchat příští týden. Zatčen byl na základě evropského zatykače v polovině února švédskou policií, soud poté schválil jeho vydání do Polska. 

Nápis Arbeit mecht frei ukradla z brány bývalého osvětimského koncentračního tábora skupina Poláků loni v prosinci. Policie nápis našla několik desítek hodin po krádeži rozřezaný na tři části v lese nedaleko Toruně. 

V souvislosti s tímto případem zatkla pět mužů. Soud už do vězení na půldruhého až dva a půl roku poslal tři z nich, kteří se ke svému činu doznali. 

Ve vyhlazovacím táboře v Osvětimi, který vznikl v roce 1940, nacisté zavraždili 1,1 milionu lidí, hlavně Židů. Zdejší nápis Arbeit macht frei vyrobili na příkaz Němců polští političtí vězni.