Dopis dokazuje, že papež zamlčoval pedofilní skandál

Los Angeles – Agentura AP dnes informovala, že má k dispozici kopii dopisu z roku 1985, ve kterém nynější papež Benedikt XVI. ještě jako kardinál vzdoruje tlaku, aby byl pedofilní kněz z Kalifornie zbaven hodnosti. Joseph Ratzinger v textu vysvětluje, že pokud by byl dotyčný kněz zbaven funkce, mohlo by to ohrozit církev.

Dopis podepsaný Josefem Ratzingerem pochází z korespondence mezi diecézí v Oaklandu a Vatikánem. Nynější papež se v něm vyslovuje proti tomu, aby byl reverend Stephen Kiesle zbaven funkce. Vatikán potvrdil pravost Ratzingerova podpisu na dopisu, jinak se odmítl k záležitosti vyjádřit. 

Kiesle byl v roce 1978 odsouzen k podmíněnému trestu odnětí svobody na tři roky za zneužívání dvou chlapců na faře. Po skončení podmínky v roce 1981 požádal duchovní o to, aby byl zbaven kněžského stavu, diecéze následně poslala jeho dokumenty k posouzení do Říma. Ten odpověděl ale až o čtyři roky později slovy Josefa Ratzingera, který byl tehdy předsedou Kongregace pro nauku víry, jež sdílí odpovědnost za řešení případů pedofilních kněží.

Ratzinger v latinsky psaném dopise sdělil, že důkazy svědčící pro to, aby byl Kiesle zbaven hodnosti, jsou závažné. Zároveň ale dodal, že případ bude ještě dál analyzován. Napsal také, že jakékoliv rozhodnutí musí brát v úvahu „blaho univerzální církve“. Než se Vatikán ke Kiselyho žádosti vyjádřil, vrátil se kněz znovu k práci s dětmi. V roce 1987 byl definitivně zbaven funkce. Není ale jasné, za jakých okolností. 

V roce 2002 byl Kiesle obviněn v 13 případech zneužívání. Byl podezřelý i v případě zmizení čtyř dívek v Severní Karolíně. V roce 2004 byl za zneužití mladé dívky odsouzen k šesti letům vězení. Dnes žije na svobodě asi 30 kilometrů od Oaklandu. 

Vatikán dnes oznámil začátek nové strategie, v jejímž rámci na webových stránkách zveřejní a vysvětlí právní postup biskupů v případech obvinění katolických kněží z pedofilních zločinů. Papež navíc znovu deklaroval ochotu sejít se s oběťmi pedofilních zločinů.

Církev v Evropě se od počátku roku intenzivně potýká se skandály kolem sexuálního zneužívání dětí kněžími. Desítky případů byly v posledních měsících odhaleny v mnoha evropských zemích včetně Německa. Události staré i několik desetiletí vypluly na povrch také v Irsku, Rakousku, Švýcarsku, Nizozemsku nebo v Itálii. Mnoho jich vyšlo najevo i ve Spojených státech, kde se objevil požadavek, aby Benedikt XVI. svědčil před soudem v několika případech kněží obviněných z pedofilie.