Rusko rozhořčila nepovedená adopce místního dítěte do USA

Moskva - Až na stůl ministra zahraničních věcí se dnes v Moskvě dostal skandál kolem nepovedené adopce ruského dítěte ve Spojených státech, kterým už druhý den žije ruské veřejné mínění. Pobouření moskevských médií vyvolal případ sedmiletého Arťoma, kterého americká adoptivní matka poslala bez doprovodu letadlem zpátky do Moskvy. Chlapec, který neodpovídal jejím představám, měl v ruce jen vysvětlující dopis a prošlá víza. Spojené státy k tomu uvedly, že chápou znepokojení Ruska a že s ním budou na vyřešení případu spolupracovat.

Arťom žil v sirotčinci v zapadlém Partizansku na ruském Dálném východě do loňského září, kdy ho prostřednictvím washingtonské agentury adoptovala Terry Hansenová z Shelbyvillu v Tennessee. Podobný osud - tedy adopce do Ameriky - potká v Rusku ročně 1 600 osamělých dětí.

Tento čtvrtek se ale dítě objevilo na moskevském letišti se vzkazem osvojitelky, že je chlapec psychicky nestabilní a má násilnickou povahu a psychopatické rysy. „S politováním oznamuji, že v zájmu bezpečnosti mé rodiny, přátel i mé samotné už nechci být matkou tohoto dítěte,“ psala v dopise Hansenová. Dopis doplnila stížností, že ji ruské úřady během procesu adopce obelhaly.

Ze Shelbyvillu na washingtonské letiště Arťoma doprovodila adoptivní babička Nancy. Vložila mu dopis do ruky a posadila dítě do letadla. Tvrdí, že dítě svěřila letušce a zaplatila 200 dolarů (3 750 korun) za to, že ho na letišti převezmou ruské úřady. To se podle agentury AP skutečně stalo - neznámý muž převezl dítě z moskevského letiště do budovy ruského ministerstva školství, kde ho na vrátnici předal a odešel. Dítě mělo ruský pas a propadlá americká víza.

Mediální bouře, která v Moskvě v reakci na případ propukla, dnes dorazila na ministerstvo zahraničí. Ministr Sergej Lavrov nazval akci adoptivní matky „poslední kapkou“ v narážce na osud tří ruských dětí, které v posledních pěti letech po adopci do Spojených států zemřely. Ministr požaduje, aby byly veškeré rozjednané adopce mezi Ruskem a USA pozastaveny, dokud oba státy neuzavřou mezinárodní dohodu regulující povinnosti a odpovědnost adoptivních rodičů.

„Obamova administrativa si přeje, aby americké rodiny mohly i nadále adoptovat ruské děti, ale chápe znepokojení Ruska v tomto směru,“ uvedlo dnes americké ministerstvo zahraničí. Jeho mluvčí Philip Crowley zdůraznil, že USA budou společně s Ruskem pracovat na tom, aby se problémy spojené s adopcí ruských dětí zdárně vyřešily. „Bereme svou odpovědnost vážně a pokud Rusko má nějaké otázky, pokusíme se mu na ně odpovědět. Tato aféra budí naše velké obavy,“ dodal Crowley.

Washingtonská zprostředkovatelská firma přišla o licenci, americký velvyslanec v Rusku John Beyrle dnes prohlásil, že je případem hluboce šokován a rozezlen. Americká policie případ vyšetřuje, ale žádná obvinění zatím vznesena nebyla.

Podle UNICEF je v Rusku na 740 000 nezaopatřených sirotků.