Vatikán: Papež nebránil odvolání pedofilního kněze, média jednají unáhleně

Vatikán - Vatikán dnes vystoupil na obhajobu papeže Benedikta XVI., který čelí obvinění, že ještě jako kardinál se snažil zabránit zbavení hodnosti kalifornského kněze, jenž sexuálně zneužíval děti. Vatikánský právník obviňuje média, že dělají unáhlené závěry. Právník popřel, že by dopis znamenal, že tehdejší kardinál odmítal žádost biskupa zbavit pedofilního kněze: „Jde tady zřejmě o unáhlený úsudek,“ řekl. „Během celého řízení byl kněz pod kontrolou a péčí místního biskupa, který byl odpovědný za to, že neporuší církevní zákony. Tento případ zneužití se vůbec nedostal do Vatikánu,“ řekl.

V dopise z roku 1985 tehdejší kardinál Joseph Ratzinger napsal biskupovi v Oaklandu, že na posouzení žádosti o zbavení hodnosti kněze Stephena Kiesleho potřebuje víc času a musí zvážit „blaho univerzální církve“. O dopise informovala v pátek agentura AP, která má jeho kopii.

Dopis se dostal na veřejnost v době, kdy Vatikán čelí obvinění, že papež zakrýval případy zneužívání, když byl biskupem v Německu a vatikánským činitelem. Papežem byl zvolen v roce 2005. 

Vatikánský právník v Kalifornii Jeffrey Lena řekl, že nemůže potvrdit autenticitu dopisu, ale uvedl, že se zdá, že je to formální dopis, který se obvykle v takových případech posílá. Vatikán pravost Ratzingerova podpisu na dopise potvrdil.   

Ratzinger napsal v dopise, že argumenty na odvolání kněze jsou „velmi vážné“, ale dodal, že případ potřebuje víc času na analýzu. Vyslovil také obavy nad tím, že by zbavení funkce mohlo mít negativní dopad na církev.

Pedofilní kněz Kiesle

Kiesle byl v roce 1978 odsouzen podmíněně na tři roky za zneužívání dvou chlapců na faře. Po skončení podmínky v roce 1981 požádal duchovní, aby byl zbaven kněžského stavu; diecéze následně poslala jeho dokumenty k posouzení do Říma. V témže roce byl Ratzinger jmenován předsedou Kongregace pro nauku víry, která sdílí odpovědnost za řešení případů pedofilních kněží. Případ Kiesleho prý následující čtyři roky nebyl řešen. Teprve v roce 1985 Ratzinger odpověděl zmíněným dopisem. 

V době, kdy Vatikán zvažoval, jak se ke Kiesleho případu postaví, se duchovní vrátil k práci s dětmi. Své funkce byl Kiesle zbaven až v roce 1987. V roce 2002 byl Kiesle obviněn v 13 případech zneužívání. V roce 2004 byl za zneužití mladé dívky odsouzen k šesti letům vězení. Dnes žije na svobodě asi 30 kilometrů od Oaklandu.