Somálští piráti propustili ve středu unesenou tureckou loď

Mogadišo – Somálští piráti propustili tureckou loď, kterou zajali ve středu, když plula do keňského přístavu Mombasa. I pětadvacetičlenná posádka vyvázla nezraněna. Oznámila to dnes asociace východoafrických námořních přepravců. Důvod, proč piráti loď opustili, ještě není známý. Občas se stává, že piráti opustí unesenou loď, když odhalí například technické problémy, únik ropy nebo když zjistí, že loď nemá žádnou cenu pro výkupné.

Somálské pobřeží zůstává postrachem lodních dopravců

Podél tři tisíce kilometrů dlouhého somálského pobřeží vytvořili piráti síť dobře vyzbrojených základen. Vzhledem k faktickému bezvládí v Somálsku mají při útocích v Adenském zálivu a v západní části Indického oceánu takřka volnou ruku.

Za poslední roky proto piráti unesli desítky lodí, včetně velkých ropných tankerů, v Indickém oceánu a Perském zálivu. Zvyšující se aktivity pirátů vedou k častějšímu pojištění a nutí některé lodě, aby místo průjezdu Suezským kanálem obeplouvaly jižní cíp Afriky. Ušetří tak miliony dolarů na výkupném.

Navzdory přítomnosti vojenských plavidel několika zemí piráti nadále působí v oblasti Adenského zálivu. Podle pozorovatelů se s nadcházejícím obdobím klidnějšího počasí dá očekávat, že ještě aktivitu zvýší. Loni měli piráti na svědomí více než polovinu ze všech 406 nahlášených pirátských útoků.

Vydáno pod