Medvěděv vyhlásil státní smutek: Já a občané Ruska jsme otřeseni

Moskva/Varšava - Tragédie obrovských rozměrů dnes zasáhla Polsko. Prezident Lech Kaczyński, jeho manželka a další vrcholní činitelé zahynuli při nehodě polského letadla v Rusku. Šokované Polsko vyhlásilo týdenní státní smutek. Na pondělí vyhlásil státní smutek v Rusku také tamní prezident Dmitrij Medvěděv. „Já i všichni občané Ruska jsme otřeseni strašnou tragédií, smrtí prezidenta Polska Lecha Kaczyńského, jeho ženy Marie, všech polských občanů, kteří byli na palubě letadla,“ uvedl Medvěděv v mimořádném televizním projevu.

„V tento těžký den stojí obyvatelé Ruska s polským lidem,“ prohlásil Medvěděv. „Slibuji, že všechny okolnosti této tragédie budou co možná nejdůkladněji vyšetřeny v těsné spolupráci s polskou stranou,“ zdůraznil ruský prezident.

Medvěděv v soustrastném telegramu zaslaném maršálkovi polského Sejmu Bronislawu Komorowskému, který nyní převzal vedení země, vyjádřil pocity „hlubokého šoku a účasti“ a ujistil ho, že osobně nařídil pečlivé vyšetření události.

Soustrast svému kolegovi Donaldu Tuskovi dnes vyjádřil i ruský premiér Vladimir Putin. Tusk a Putin se dohodli, že budou v trvalém telefonickém kontaktu a budou se vzájemně informovat o dalším vývoji.

„Měli jsme spolu uctívat památku obětí dob totality“

„Tyto dny jsme si měli spolu připomínat události v Katyni, spolu uctívat památku obětí dob totality,“ připomněl Medvěděv osudovou stránku neštěstí. Na stejném místě totiž před 70 lety sovětská tajná policie NKVD postřílela na 15 tisíc polských důstojníků. Padli do sovětského zajetí v rámci dělení Polska mezi nacistické Německo a SSSR v září 1939 na základě paktu Molotov-Ribbentrop o neútočení mezi oběma velmocemi.

Moskva se v poslední době snaží vztahy s Varšavou zlepšit. Loni v září se Putin v Gdaňsku zúčastnil vzpomínkových akcí na vypuknutí války a minulou středu se poprvé společně s polským premiérem poklonil památce popravených zajatců v Katyňském lese. V emotivním projevu také odsoudil „zločiny totality“, současně se však ohradil proti svalování viny na nynější Rusko.

Katyň
Zdroj: ČT24
Vydáno pod