Anna „Gándhí“ Hazare ukončil protikorupční hladovku

Dillí - Indický bojovník proti korupci Anna Hazare po 13 dnech ukončil protestní hladovku, jíž si chtěl vymoci pokrok v přijímání protikorupčních zákonů. Nově by měl mimo jiné vzniknout kontrolní úřad zajišťující větší dohled nad státní správou. Do jeho působnosti by měla patřit také kontrola milionů úředníků v nižších funkcích. Parlament o návrzích zatím nehlasoval, poslanci ale v sobotu po devítihodinové debatě vyjádřili předběžně návrhům podporu. Spolu s obyvateli metropole Dillí oslavovaly úspěch Hazareho hladovky desetitisíce lidí po celé zemi.

Podle lékařů se Hazareho zdravotní stav během hladovky výrazně zhoršil. Zhubl o sedm a půl kilogramu a bude se muset podrobit lékařské péči. Jako první si po ukončení hladovky dal před zraky tisíců příznivců med a kokosovou šťávu z rukou dvou pětiletých děvčátek. „Je to moment hrdosti pro zemi, když masové hnutí, jež trvalo 13 dní, bylo mírové a nenásilné,“ oslovil Hazare tisíce svých stoupenců shromážděných v Dillí na místě, které se stalo epicentrem celonárodního protestu. „Lidový parlament je větší než ten dillíský,“ prohlásil.

Anna Hazare ukončil hladovku (zdroj: ČT24)

Zástupci 74letého hladovkáře prohlásili, že usilovali o to, aby parlament o nezávazné rezoluci o podpoře zmíněné právní úpravy hlasoval. Rozhodnutí poslanců nicméně označili za vítězství.

Vydáno pod