Eisen - Obamův osobní přítel s velkým vlivem v oblasti etiky

Washington - „Mr. No“ anebo taky „Houbička na legraci“. Přezdívky Normana Eisena mluví za vše. Obamův poradce ve věcech etiky je člověk, který se nebojí říkat lidem do očí špatné zprávy. V Bílém domě si jen málokdo dovolí vyjet na zahraniční cestu, aniž by se předtím pro jistotu zeptal, jak se tam má chovat. Kvůli své přísnosti si Eisen vysloužil přezdívku „Mr. No“, je také s nadsázkou považován za člověka, který zkazí všechnu legraci.

Všechna pravidla opravdu znát nelze. Eisen pro Obamu a jeho tým vypracoval jakýsi etický kodex, který má tisíc stran. A který vysokým úředníkům například zakazuje na cestách přijímat dary. Obama ho podepsal hned první den po inauguraci, spolu s výnosem o uzavření věznice v Guantánamu. Nová směrnice ale byla kritizována, protože podle jejích odpůrců omezuje možnosti Obamovy administrativy obsadit místa ve vládě schopnými a kvalifikovanými kandidáty. 

Eisen je ve své rodině první rodilý Američan. Jeho židovští rodiče ze střední Evropy přežili holocaust. Podle médií jeden z jeho rodičů prošel koncentračním táborem v Osvětimi, jeho matka pocházela z Československa, otec byl původem z Polska. Po svatbě se Eisenovi rodiče přestěhovali do Los Angeles, kde prodávali u stánku hamburgery. 

Kdo je Norman Eisen (zdroj: ČT24)

Ze skromných poměrů se Eisen dostal až na Harvardovu univerzitu, kde seděl ve stejné aule jako Barack Obama. Během prezidentské kampaně úspěšný washingtonský právník bývalému spolužákovi sehnal spoustu peněz a už tehdy připravoval svá přísná etická pravidla. Pokud teď budou zaměstnanci Bílého domu potřebovat jeho radu, budou muset zřejmě volat do Prahy. 

Obamův přítel, štědrý sponzor a dnes i jeho poradce

Po studiích práv na Harvardově univerzitě pracoval 17 let v právnické firmě Zuckerman Spaeder a byl také jedním z jejích společníků. V roce 2008 se ohlásil Obamovi a začal se podílet na jeho předvolební kampani. Byl také jejím štědrým sponzorem (sám věnoval asi 40 000 dolarů, tedy přes 750 000 Kč). Pro Obamu v rámci kampaně vypracoval plány toho, jakou roli budou moci hrát lobbisté v Bílém domě. Po vítězství Obamy v prezidentských volbách se stal členem vedení jeho týmu pro převzetí moci a v lednu 2009 ho Obama jmenoval zvláštním poradcem pro etiku a vládní reformu. 

Eisen sám svou současnou roli v Bílém domě popisuje jako snahu o vyřešení „jedné nouzové situace za druhou“. Podle médií pracuje 16 hodin denně a oproti své bývalé práci v právnické firmě má mnohem menší plat. Podle médií mu dal Obama volnou ruku v otázkách etiky; Eisen má prý mnohem víc pravomocí než jeho předchůdce v Bílém domě. Podle médií je to důkazem zvláštního vztahu mezi Obamou a Eisenem.

Volby v USA
Zdroj: ČT24