Tisíce Poláků truchlí - prezident se vrátil v rakvi

Varšava - Polsko truchlí po sobotní havárii letadla u ruského Smolensku, v němž zemřel polský prezident Lech Kaczyński, jeho choť a další desítky veřejných činitelů. Tělo prezidenta bylo dnes s vojenskými poctami předáno polské straně. Obřadu na smolenském letišti Severnyj se zúčastnil ruský premiér Vladimir Putin, jakož i čestné jednotky ruské armády, letectva a námořnictva. Tělo Lecha Kaczyńského bylo poté letecky převezeno přímo do Varšavy, kde bylo pietně přijato. Bratr prezidenta Jaroslaw Kaczyński políbil rakev. On včera večer také tělo svého bratra Lecha identifikoval.

Pietě po přistání přihlíželi prezidentovi příbuzní a nejvyšší představitelé země, včetně premiéra Donalda Tuska nebo šéfa Evropského parlamentu Jerzyho Buzka. Na to, až kolem nich projede rakev s ostatky prezidenta, čekaly po celé Varšavě desetitisíce, možná statisíce Poláků. Z letiště rakev odvezlo auto pohřební služby do prezidentského paláce v srdci Varšavy.

Černou rakev se zlatým kováním zahalenou v polské vlajce vynesli z letadla polští vojáci a nad rakví prezidenta pronesl modlitbu apoštolský nuncius arcibiskup Józef Kowalczyk nebo metropolita varšavský Kazimierz Nycz.

K rakvi při emotivní pietě poklekl i prezidentův bratr Jaroslaw a v očividném pohnutí ji políbil. Po něm k ní přišla Marta Kaczyńská, prezidentova dcera, která v sobotu ztratila otce i matku.

Po příjezdu do sídla hlavy státu bude rakev umístěna v tamní kapli, kde k ní bude mít přístup jen Kaczyńského rodina. Později budou mít podle něho k rakvi přístup i obyčejní lidé. Nebude to ale v kapli, nýbrž na jiném místě prezidentského paláce.

Těla obětí jsou postupně převážena do Moskvy

Na místě neštěstí už byla nalezena všechna těla obětí, která jsou postupně převážena do Moskvy. Tam je mají identifikovat příbuzní, ovšem v některých případech bude k potvrzení totožnosti třeba provést „dodatečné testy včetně zkoušky DNA“, oznámil vysoký policejní důstojník, který si nepřál být jmenován.

V sobotu večer začal v Polsku sedmidenní státní smutek, památku obětí dnes v poledne Poláci uctí dvěma minutami ticha. Polské vlajky visí na půl žerdi, mnohé z nich jsou přetaženy černou stuhou. Tragédie zasáhla celé Polsko. Před prezidentským palácem ve Varšavě zůstává osm kondolenčních knih, kam se Poláci mohou podepisovat. Lidé k sídlu prezidenta nosí květiny.

Kromě státního smutku vyhlášeného v Polsku a také Rusku vyhlásily smutek i Litva, kde potrvá od pondělních 7:00 místního času do středečních 22:00, a Brazílie. V obou zemích žijí silné menšiny Poláků.

V Polsku byly zrušeny sportovní i kulturní události, v poledne byla památka obětí uctěna dvěma minutami ticha. Zádušní mše za oběti se bude sloužit také v Praze.

Pokračuje také vyšetřování nehody. Na místě působí spolu s ruskými vyšetřovateli také jejich polští kolegové. Ruský premiér Vladimir Putin přislíbil zjistit příčiny tragédie co nejdříve. Do Moskvy, kam jsou těla zahynulých převážena, přijeli první příbuzní obětí.

Do Ruska přiletěly další polské delegace, náklady uhradí Rusko

Do Smolenska dnes přiletěly další polské delegace, aby na místě katastrofy uctily památku mrtvých. Podle mluvčího polského velvyslanectví v Moskvě Rusko vydává Polákům víza ve zkráceném režimu, takže nastoupit cestu mohou pozůstalí během dvou hodin od podání žádosti. První letoun očekávají v Moskvě dnes odpoledne, druhý v pondělí dopoledne.

Moskevská radnice pro pozůstalé vyhradila 300 míst ve třech hotelech. Pro pozůstalé je připravena zdravotnická i psychologická pomoc. Veškeré náklady spojené s jejich pobytem uhradí Rusko. Funguje také dvojjazyčná „horká linka“, která poskytuje informace pozůstalým.

Na místě katastrofy bude položen základní kámen pomníku

Předpokládá se, že na místě katastrofy bude už dnes položen základní kámen budoucího pomníku. Jeho položení bude doprovázet mše. Ruská televize bude dnes vysílat film polského filmového režiséra Andrzeje Wajdy Katyň věnovaný tragédii v Katyňském lese. Při příležitosti 70. výročí této události už ruští diváci mohli film na svých obrazovkách vidět začátkem dubna.

Kaczyński letěl uctít památku tisíců Poláků, jež za druhé světové války v Katyni popravili Rusové. Jeho letoun se zřítil poblíž letiště ve Smolensku před devátou hodinou ráno. Nehodu nikdo nepřežil. Letadlem cestovalo podle seznamu polského ministerstva vnitra sedm příslušníků posádky a 89 členů delegace, kromě prezidenta také například guvernér centrální banky, téměř celé velení polské armády nebo členové a hodnostáři parlamentu.

Vydáno pod