Lze přeletět Arktické moře v balonu? Ano, tvrdí francouzský dobrodruh

Longyearbyen (Norsko) - Francouzský cestovatel a dobrodruh Jean-Louis Etienne tvrdí, že jako první člověk překonal v balonu Arktické moře. Odstartoval z norských Špicberků a o pět dní později přistál na východní Sibiři. V balonu urazil přes tři tisíce kilometrů. Cestou měřil obsah oxidu uhličitého v atmosféře a magnetické pole v oblasti severního pólu. V roce 1986 se stal prvním člověkem, který na severní pól došel sám bez pomoci.

Německá agentura DPA uvedla, že sedmašedesátiletý Etienne chtěl původně přeletět severní pól a přistát na Aljašce. Na Sibiři prý čekal na svůj tým, tomu ale cestu na místo znemožňovaly ruské úřady v Jakutsku, několik set kilometrů od místa přistání. Cestovatel je ale prý v dobrém stavu, má k dispozici dostatek potravin i možnost topení, knihy a nůž na obranu proti vlkům. 

Balon byl plněn směsí horkého vzduchu a plynu. Během jízdy sbíral Etienne informace o koncentracích oxidu uhličitého ve vzduchu a nad magnetickým polem Země, které chce poskytnout francouzským výzkumným institucím. 

Jako první překonali severní pól v balonu v roce 1926 Umberto Nobile, Roald Amundsen a Lincoln Ellsworth. Vyrazili rovněž ze Špicberk a pól překonali 12. května. O tři dny je ale s přeletem předhonil Američan Richard Byrd. V roce 2000 letěl na severní pól Brit David Hempleman-Adams ve vlastním balonu s otevřeným košem, vrátil se ale už ze Špicberk. Etienne se na pól nevypravil poprvé, bez balonu jej dosáhl v roce 1986.