Bakijev odmítá rezignovat, jeho usmrcení prý „zalije zemi krví“

Biškek - Svržený prezident Kyrgyzstánu Kurmanbek Bakijev znovu odmítl rezignovat a prohlásil, že případný pokus o jeho usmrcení „zalije zemi krví“. Šéfka nového režimu Roza Otunbajevová reagovala prohlášením, že její prozatímní vláda chce prezidenta zatknout a soudit za smrt 81 lidí, kteří zahynuli při středečním převratu. Bakijev a Otunbajevová si dnes vyměnili názory na budoucí vývoj země prostřednictvím rozhovoru, který nezávisle na sobě poskytli agentuře Reuters. „Přestože jde o nezákonnou vládu, zasedněme ke stolu,“ vzkázal prezident novému vedení státu. „Varuju ale ty, kdo mě chtějí dopadnout. Nehrajte si na nájemné vrahy, útok proti mně zalije zemi krví. Lidé, kteří mě obklopují, mou smrt nedopustí.“

Kyrgyzská média spekulují, že Bakijev se uchýlil do okolí své rodné vsi Markaj u města Džalalabadu. Prezidenta prý obklopuje silná ochranka několika desítek oddaných ozbrojenců.

Vicepremiér Omurbek Tekebajev dnes pohrozil, že kdyby se snad Bakijev pokusil situaci dál destabilizovat, bude proti němu použito síly. Středoasijský zpravodajský web fergana.ru spekuluje, že nový režim nakonec vyšle do Džalalabadu komando, aby svého politického soka zneškodnil.

Útok na prezidenta dnes v rozhovoru se zpravodajem Reuters nevyloučila ani Otunbajevová. „Upřímně řečeno, těžko můžeme zastavit někoho, kdo je připraven se za Bakijevem rozjet s puškou v ruce,“ řekla, ale zdůraznila, že její vláda nemá v úmyslu proti prezidentovi zasáhnout silou. „Sílu nepreferujeme. Co udělal, si ale žádá soudní proces, zatykač už byl vydán.“

Bakijev: „Pokud budu shledán vinným, ponesu odpovědnost“

Bakijev vyzval k zásahu mírové síly OSN. „Kriminální podsvětí vystoupilo ze stínu. Se zbraní v ruce přerozdělují majetek,“ řekl svržený prezident. Požaduje vytvoření mezinárodní komise, která středeční události v Biškeku vyšetří. „Pokud mě shledá vinným, ponesu před národem odpovědnost,“ prohlásil Bakijev. Popřel však, že by během nepokojů vydal rozkaz ke střelbě do lidí.

Počet obětí středečního povstání se dnes zvýšil na 81, když v místní nemocnici podlehli další dva lidé svým zraněním. Situace v hlavním městě je klidná, i když bandy rabujících výrostků podle agentury Kabar vystřídaly skupiny ozbrojenců, kteří se na okrajích metropole pokoušejí o násilné zábory půdy.

Americká velvyslankyně v Kyrgyzstánu Tatiana Gfoellerová dnes na webu ambasády uvedla, že USA v příštích týdnech významně rozšíří svou humanitární pomoc Kyrgyzstánu, kterou již nyní poskytují přes mezinárodní letiště v Manasu. Uvedla rovněž, že se v brzké době setká s novým státním vedením. Do Biškeku k jednání s novou vládou míří i náměstek americké ministryně zahraničí pro jižní a střední Asii Robert Blake.

Otunbajevová kritizuje „mlčenlivou diplomacii“ USA

Aktivizaci amerického zájmu o Kyrgyzstán dávají kyrgyzská média do souvislosti s osudem základny v Manasu, kterou Spojené státy od roku 2001 využívají jako hlavní přepravní uzel pro zásobování svých vojsk v Afghánistánu. Otunbajevová v rozhovoru pro sobotní list The Washington Post obvinila Spojené státy, že budoucnost základny postavily nad zájem o osud země jako takové.

„Přišli jste k nám, abyste nám pomohli budovat demokracii, ale najednou jste zvolili mlčení, abyste neztratili základnu,“ řekla Otunbajevová. V těch nejdramatičtějších chvílích podle ní z USA nepřišla žádná podpora, nezaznělo jediné slovo solidarity.

Otunbajevová připustila, že Washington v dialogu s prezidentem Bakijevem tlačil na respektování lidských práv, ale dělal to neveřejně a „tato mlčenlivá diplomacie k ničemu nevedla“. Rusko naproti tomu podle premiérky svrženého prezidenta „velmi rozhodně“ kritizovalo.