České děti letěly na Mars

Brusel – Týdenní výcvik a simulovaný let na Mars zažilo 15 českých dětí v Belgii. Na Mars se proletěly v Evropském vesmírném centru. Účast si vybojovaly v několikastupňovém konkurzu. Zpátky do Česka přijely se slovy: „Hlásím, že obě posádky kosmické lodi Orion z expedice Mars úspěšně dokončily svůj výcvik a v pořádku se vrátily zpět.“ Přivezly si s sebou spoustu zážitků. V rámci výcviku se dětští kosmonauti například dostali k nejrůznějším trenažérům, kterým přezdívaly mučicí nástroje.

Členka vesmírné posádky Anna

„Seděli jsme na židli, která se točila dokola pořád jedním směrem minutu a půl, pak nás prudce zastavili a podle toho, jak jsme měli danou hlavu, tak jsme padali dozadu, na bok, hlava se nám motala, oči se hýbaly.“

Nejmladším členem expedice byl 13letý Petr. Během simulovaného letu seděl benjamínek v řídicím středisku a sám říká, že přímo do kabiny by se snad ani nehrnul. V raketoplánu pro něj totiž bylo příliš mnoho tlačítek, ze kterých by prý bláznil.

Reportáž Terezy Kručinské (zdroj: ČT24)

Děti se na belgický výcvik probojovaly několikastupňovým výběrem, který začínal vědomostním testem na internetu. Složení příští dětské expedice Mars se teprve ukáže. Výběr hlavní i záložní posádky proběhne pravděpodobně v září letošního roku.

Organizátor akce Slávek Hrzal

„Když je (internetové testy) vyplní správně, postupují do dalšího kola, kde si vyberou nějakou specializaci. Potom v té své odbornosti musí vypracovat projekt třeba toho, co bude posádka dělat třeba za letu na Mars.“