Obama varoval před jadernými ambicemi al-Káidy

Washington - Snahy teroristické sítě al-Káida získat jadernou zbraň jsou pro Spojené státy největší hrozbou a světové společenství musí urychleně jednat, aby takové nebezpečí odvrátilo. Řekl to dnes ve Washingtonu novinářům americký prezident Barack Obama před zahájením summitu 47 zemí o jaderné bezpečnosti.

Obama od konference očekává mimořádný pokrok na cestě ke kontrole jaderného materiálu. Jednání by se podle jeho slov mělo soustředit na „největší krátkodobou, střednědobou i dlouhodobou hrozbu americké bezpečnosti“, kterou je nebezpečí, že jadernou technologii ovládnou teroristé.

„Víme, že organizace jako al-Káida se snaží získat atomovou zbraň - zbraň hromadného ničení, kterou se nebude zdráhat použít,“ řekl americký prezident.

Jaderný materiál v rukou teroristů by změnil bezpečnostní pojetí světa

Podle jaderných expertů nejsou důkazy o tom, že by některé teroristické skupiny získaly obohacený uran nebo plutonium nutné k výrobě jaderných bomb. Odborníci ale upozorňují, že od počátku 90. let minulého století došlo nejméně k 18 případům krádeží nebo zmizení jaderného materiálu. „Je to něco, co by mohlo změnit celé bezpečnostní pojetí této země a celého světa v příštích letech,“ obává se americký prezident.

Obama se dnes před zahájením schůzky ve Washingtonu setkal s některými jejími účastníky. Pákistánský premiér Júsuf Ráza Gílání šéfa Bílého domu ujistil, že Islámábád bere vážně otázky jaderné bezpečnosti a zavedl náležité bezpečnostní záruky. Reagoval tak na obavy Západu, aby se pákistánský štěpný materiál nedostal do rukou teroristické sítě al-Káida nebo bojovníků Tálibánu.

Prezident v rozhovoru s předsedou pákistánské vlády podle Bílého domu „znovu zdůraznil význam nukleární bezpečnosti jako priority, na jejíž význam upozorňuje každou zemi“. Obama se rovněž sešel s kazachstánským prezidentem Nursultanem Nazarbajevem, jehož označil za příklad politika, který se zbavil jaderných zbraní umístěných na území své země.

Bývalý SSSR provedl v letech 1949-89 na území Kazachstánu 500 nadzemních i podzemních jaderných pokusných výbuchů a Nazarbajev po získání nezávislosti testy v roce 1991 zastavil. Odstranil ze země i stovku jaderných hlavic.