Polsko oplakává prezidenta, pohřeb asi v sobotu

Varšava - Polsko zažilo první pracovní den po sobotní tragické nehodě, která zemi připravila o prezidenta a další významné osobnosti. V zemi platí týdenní státní smutek, ale pracovní život se v ochromené zemi nezastavil. Zítra se poprvé sejde i dolní komora parlamentu. V Moskvě zatím pokračuje identifikace obětí tragédie. Pohřeb by se měl podle prezidentské kanceláře konat v sobotu, záleží ale na tom, kdy budou do Varšavy přepravena všechna těla. Ceremoniálu se zřejmě zúčastní i ruský prezident Dmitrij Medvěděv, možná dorazí i americký prezident Barack Obama. Smutek za oběti katastrofy drží dnes i Rusko a Ukrajina.

Poláci se snaží vrátit do normálních kolejí. Jako silně věřící národ se spoléhají na modlitby. „Poláci mají neuvěřitelnou sílu se semknout v krizových situacích. Normálně jsou rozhádaní, ale tohle je sjednocuje,“ tvrdí Maciej Ruczaj z Polského institutu. Zítra se poprvé schází Sejm. Zasedání bude podle komentátorů velmi těžké, dolní komora totiž měla v letadle hned 15 svých členů.

Od úterka se Poláci budou moci s prezidentem rozloučit přímo v prezidentském paláci, kde bude rakev s jeho statky vystavena až do státního pohřbu. Rakev je zatím v prezidentké kapli, kam můžou jen příbuzní. Jediná dcera manželů Kaczyńských Marta je v kapli téměř nepřetržitě.

Příčina katastrofy se stále vyšetřuje. Mluví se především o tom, že za husté mlhy neměl pilot přistání zkoušet. Černé skříňky by mohly dát na tuto otázku odpověď. Vyšetřovatelé už vyloučili technickou závadu letadla, které na vojenském letišti v husté mlze nezvládlo přistání.

Do Moskvy už přiletěla dvě letadla příbuzných obětí. Před nimi i 27 polských soudních lékařů, v laboratořích na jihu ruské metropole pomáhají s identifikací DNA. „14 těl šlo identifikovat snadno, 10 podle charakteristických znaků, u zbývajících obětí bude nutné provést rozbor DNA,“ informovala polská ministryně zdravotnictví Ewa Kopaczová.

Ještě v noci ze soboty na neděli prezidentův bratr Jaroslaw Kaczyński identifikoval tělo svého sourozence. Následující den byly ostatky hlavy státu s vojenskými poctami převezeny do Varšavy. Dnes se podařilo identifikovat i otatky prezidentovy manželky Marie. Těla dalších obětí byla mezitím přepravena do Moskvy. Podle polských údajů jde o 87 těl, ostatní však zřejmě bude možné vyprostit až po nadzdvižení trupu letadla jeřábem.

Rusko dnes drží smutek. Obyvatelé Smolensku, odkud ruský premiér Vladimir Putin osobně vypravil rakev Lecha Kaczyńského, nosí na místo havárie další květiny.  

Anastázie, obyvatelka Smolensku:

„Taková strašná tragédie. Nikdo to nemohl čekat. Je mi tak líto, že kvůli takové hlouposti zemřelo tolik lidí, tolik důležitých lidí.“ 


Komorowski co nejdřív jmenuje šéfa centrální banky
 

Maršálek polského Sejmu Bronislaw Komorowski, který převzal funkce zesnulého prezidenta Lecha Kaczyńského, dnes oznámil, že rychle jmenuje nového guvernéra centrální banky, dosavadní guvernér Slawomir Skrzypek zemřel při sobotním leteckém neštěstí.

Státní smutek i v dalších evropských státech

Na datum pohřbu prezidenta Kaczyńského nečekají jen Poláci. Česko stejně jako Slovensko a Německo na den jeho konání plánují vyhlásit státní smutek. „V ten den by měly být spuštěny všechny vlajky na všech státních budovách na půl žerdi a chtěli bychom uctít památku obětí toho leteckého neštěstí minutou ticha,“ potvrdil Jan Kohout, ministr zahraničí.

Na Pražském hradě vlají po sobotní tragédii polské vlajky se smutečními stuhami. Při poledním střídání hradní stráže nebude hrát až do pohřbu hudba. Kromě Polska a Ruska vyhlásila státní smutek i Litva a Brazílie, kde žije velká polská menšina.

Ke smutku se připojí i Německo, které mívalo s Lechem Kaczyńským problém, když v Evropě tvrdě bránil zájmy Polska, když zdržoval přijetí Lisabonské smlouvy. „S velkým žalem vyjadřuji hlubokou účast rodinám obětí a polskému lidu,“ pronesla německá kancléřka Angela Merkelová.

V Rusku se do kondolenční knihy zapsali prezident Dmitrij Medvěděv i poslední sovětský vůdce Michail Gorbačov, ve Spojených státech zase Hillary Clintonová. „Spojené státy a Polsko budou muset dlouho společně pracovat, aby naplnily ideje, kterým tito lidé zasvětili své životy,“ uvedla Clintonová.