V Řecku zatčena šestice lidí kvůli terorismu

Atény - Řecká policie zatkla šest lidí podezřelých z terorismu. Chystali prý v zemi dva velké útoky. Pět zadržených mužů a jedna žena patří údajně do ultralevicové skupiny Revoluční boj, která funguje od roku 2002 a má na svědomí nejmíň 10 ozbrojených útoků. Dalších 7 lidí policie stíhá.

„Byli zatčeni a budou předvedeni před prokuraturu kvůli obvinění z účasti v teroristické organizaci,“ oznámil policejní mluvčí zadržení šestice podezřelých. Policisté během domovních prohlídek zajistili počítač s prohlášeními o minulých teroristických útocích. Našli i ručně psané texty o minulých a zamýšlených útocích a materiál na výrobu bomb. 

Podezřelí patří údajně ke skupině Revoluční boj, která působí na řecké scéně od roku 2003 a je na seznamu teroristických skupin Evropské unie. Skupina je považována za nástupkyni teroristického Hnutí 17. listopadu, které v letech 1975-2000 spáchalo 23 vražd a které bylo před sedmi lety rozbito.   

EA na sebe upoutala pozornost v lednu 2007, kdy zaútočila raketou na velvyslanectví Spojených států v Aténách. Útok se obešel bez obětí na životech. Loni v březnu se přihlásila k výbuchu bomby u pobočky americké banky Citibank v Aténách.