Polský tisk v černém: Klaus zůstal na spory s Evropou sám

Varšava – Polský tisk se dnes na znamení smutku zahalil do černé. Všechny deníky se rozsáhle věnují největší letecké katastrofě v dějinách Polska, při které zemřel kromě dalších čelních představitelů země i polský prezident Lech Kaczyński. Český prezident Václav Klaus řekl pro polský deník Rzeczpospolita, že Evropa bez polského prezidenta bude úplně jiná a že teď Klaus zůstává se všemi spory o suverenitu národů sám. Klause s Kaczyńským spojoval skeptický pohled na Evropskou unii.

„Bez něho bude Evropa úplně jiná. Pro mne osobně byl velmi blízkým přítelem, mezi politiky neexistuje žádná jiná osobnost, kterou bych mohl takto pojmenovat,“ vzpomněl na zesnulého polského prezidenta v rozhovoru pro polský list český prezident Václav Klaus. „Nyní zůstanu se všemi spory o suverenitu evropských národů v Evropě osamocen,“ dodal Klaus.

„Je tragickou ironií dějin, že Lech Kaczyński zahynul právě při letu do Katyně. To je prostě nepředstavitelné. Obávám se, že v osobě prezidenta Kaczyńského svět, Evropa i Polsko ztrácí jednu z mála osobností se znalostí  a pochopením historie. Osobnost, která ví, jak je historie důležitá pro současnost. Mám dojem, že nové generace politiků tomu rozumět nebudou,“ řekl listu také Klaus.

Český prezident vzpomínal v rozhovoru na osobní setkání s polským prezidentem. Nebavili se při nich prý jen o politice, ale také o polské a české kultuře a literatuře. Kaczyński dal svému českému kolegovi film Katyň Andreje Wajdy. „Díky tomu jsem byl první Čech, který ten film viděl,“ vzpomíná Klaus.

Kaczyńského smrt by mohla pomoci k rusko-polskému smíření

Přední polské noviny dnes, stejně jako jejich mimořádná vydání v neděli, vyšly ve smuteční podobě. Polské noviny jsou plné kondolencí a fotografií z míst, kde si lidé o víkendu připomínali tragédii, jež Polsko zasáhla.

Komentátor listu Gazeta Wyborcza si všímá přístupu Ruska k polskému neštěstí. „Paradoxem je skutečnost, že tragická smrt polského prezidenta a dalších významných představitelů státu vytváří neopakovatelnou příležitost ke skutečnému polsko-ruskému smíření po vzoru francouzsko-německého vyrovnání Charlese de Gaullea a Konrada Adenauera,“ napsala Gazeta Wyborcza.

Ruský premiér Vladimir Putin v sobotu u trosek havarovaného letadla svého polského kolegu Donalda Tuska objal a v neděli přiletěl do Smolenska, aby se rozloučil s tělem Lecha Kaczyńského předtím, než bylo odvezeno do Polska. „Je šance, že nás ta tragédie spojí jako nic doposud, bez vynucení a předstírání, jak tomu bylo často v polsko-ruských dějinách,“ slibuje si Gazeta Wyborcza. „Není dobré smrti. Ale tato nemusí být zbytečná,“ uzavřel tento list.

Ruský tisk: Nová Katyň Rusko a Polsko definitivně smíří, nebo navždy znesváří

Letecká katastrofa u Smolenska je dnes hlavním tématem i v ruském tisku, ten se zamýšlí hlavně nad tím, jaký bude mít „nová Katyně“ vliv na rusko-polské vztahy. „Kaczyński zemřel pro Rusko velmi nešikovně. Na ruské půdě, v letadle ruské výroby, cestou do Katyně na 70. výročí postřílení polských důstojníků… Zemřel poté, co ruské vedení poprvé za 20 let udělalo krok k uznání viny SSSR za strašný zločin, krok k pokání, byť s výhradami,“ napsal deník Vědomosti.

„Je těžké najít dva národy, jejichž vztahy by byly tak nasáklé nedůvěrou. A Poláci si sotva mohli vybrat jiného prezidenta, který by tak vystihoval toto historické napětí,“ poznamenává list. „Hoře může lidi sbližovat, ale může je i navždy rozdělit,“ píší dál Vědomosti. „Je to příležitost definitivně se odvrátit jeden od druhého, ale i příležitost k historickému usmíření.“

„Vzniklá situace je velice složitá. Východisko je jediné: prosté a současně těžko splnitelné. K překonání děsivé symboliky minulosti musíme být trpěliví a maximálně ohleduplní. Především Rusko teď musí být ohleduplné k Polsku. Zármutek odstraňuje staré a nové účty,“ uzavírají Vědomosti.

Vydáno pod