Severní Irsko získalo policejní a soudní pravomoci

Belfast (Británie) – Severní Irsko má ode dneška vlastní soudní a policejní pravomoci. Na základě předchozích dohod přešly pravomoci z Londýna do rukou společné severoirské vlády katolíků a protestantů. Převzetí odpovědnosti za bezpečnost v této autonomní britské provincii od centrálních britských úřadů dnes oficiálně vyvrcholí vytvořením severoirského ministerstva spravedlnosti a zvolením jeho šéfa. Ministerstvo bude prvním svého druhu od roku 1972, kdy Londýn jeho pravomoci odebral Belfastu.

Do čela úřadu by měl místní parlament zvolit Davida Forda ze Strany spojenectví. Tato formace se sice staví za zachování unie s Británií, ale usiluje o věcnou politiku bez náboženských nálepek a má podporu i umírněných katolíků.

Předáním policejních a justičních pravomocí se zcela naplňuje mírová dohoda, která v roce 1998 ukončila tři desetiletí trvající násilí mezi separatistickými katolíky a probritskými protestanty. Násilí si v této provincii s asi 1,7 milionu obyvatel vyžádalo kolem 3 600 životů.

Krátce po půlnočním formálním převodu pravomocí policie a justice z Londýna do Ulsteru si výbuch bomby u vojenských kasáren u Belfastu vyžádal zranění jednoho muže. Nálož ukryli útočníci do ukradeného taxíku. K útoku se přihlásili radikální katolíci.

Političtí analytici se podle Reuters domnívají, že podobné násilí bude pokračovat i po předání policejních a soudních pravomocí. A to proto, že stále existují katolické disidentské skupiny, které nevěří, že politický proces přijatý umírněnými katolíky povede k jejich cíli. Tím je odtržení Ulsteru od Británie a jeho znovupřipojení k Irsku.