V Moskvě zastřelili soudce „těžkých kriminálních případů“

Moskva - Neznámý útočník zastřelil moskevského soudce Eduarda Čuvašova, který koncem února poslal do vězení skupinu devíti skinheadů za rasově motivované vraždy. Ti dostali tresty od šesti a půl do 23 let. Soudce zasáhla střela do hrudi a do hlavy, byl na místě mrtev. Vrah z místa činu utekl. Od konce loňského roku pravicoví extremisté Čuvašovovi na internetových stránkách nepřímo vyhrožovali.

„Neznámý pachatel střílel kolem 8:50 místního času na federálního soudce moskevského městského soudu Eduarda Čuvašova v druhém patře domu v Strelbiščenského ulici 24,“ uvedla prokuratura v prohlášení. Nejmenovaný policejní zdroj sdělil agentuře RIA Novosti, že vyšetřovatelé mají k dispozici videozáznam s vrahem pořízený bezpečnostní kamerou. „Pátráme po muži slovanského typu ve věku od 25 do 30 let, který měří 175 až 180 centimetrů a je normální postavy. Podezřelý měl na sobě černou čepici, bundu a džíny,“ řekl zdroj.

Dmitrij Medvěděv:

„Bude učiněno všechno nezbytné, aby organizátoři i vykonavatelé tohoto cynického zločinu byli nalezeni a potrestáni.“

Sedmačtyřicetiletý Čuvašov se zabýval „těžkými kriminálními případy“, prohlásila v rádiu Echo Moskvy mluvčí městského soudu Anna Usačevovová. Soudce předsedal například procesu se skupinou skinheadů přezdívaných Bílí vlci. Devět pravicových radikálů bylo koncem února za sérii rasově motivovaných vražd a další útoky odsouzeno tribunálem k trestům odnětí svobody od šesti a půl roku do 23 let. Naposledy minulý týden Čuvašov odsoudil tři nacionalisty.

Podle Galiny Koževnikovové z nevládní organizace Sova, která se zaměřuje na xenofobní projevy v Rusku, byl Čuvašov terčem nenávistných útoků na krajně pravicových webech. „Od konce roku 2009 byly zveřejněny zastřené výhrůžky proti tomuto soudci na stránkách ultranacionalistů, zejména na Ruském verdiktu, jenž poskytuje právní pomoc všem, kteří jsou obviněni z nacionalistických zločinů,“ řekla Koževnikovová. „Zveřejnili jeho fotku a zvukový záznam z jeho vystoupení během jednoho z procesů a představili ho jako nebezpečnou osobu pro Rusy,“ dodala.