Naleziště plynu jako ideální téma pro symfonii v sovětském duchu

Moskva – Jak vzdát poctu nalezišti zemního plynu v polárním Barentsově moři? Nejlépe symfonií. Pod názvem Industriální trilogie ji zkomponoval ruský skladatel Anton Lubčenko a petrohradský Akademický symfonický orchestr představil v neděli posluchačům první dvě věty - Juribeja a Sachalin. Dílo je totiž kromě naleziště Štokman věnováno dalším významným průmyslovým projektům dnešního Ruska - obřímu železničnímu mostu přes sibiřskou řeku Juribej a plynovým nalezištím na ostrově Sachalin.

Třiadvacetiletý autor uměleckého ztvárnění ruské průmyslové síly není na hudební scéně nováčkem. Slavný umělecký ředitel petrohradského Mariinského divadla Valerij Gergijev už uvedl Lubčenkovu operu Maugli složenou na motivy tragického útoku teroristů z roku 2004 na školu v severoosetském Beslanu.

Naleziště Štokman patři k největším na světě a bude hlavním dodavatelem plynu pro budovaný plynovod North Stream spojující Rusko s Německem. Kapacitu naleziště geologové odhadují na 3,8 trilionu krychlových metrů plynu. Licenci na jeho využití má ruský plynařský monopol Gazprom.