Přelomový summit chce zkřížit plány jaderným teroristům

Washington - Ve Washingtonu začal přelomový summit o jaderné bezpečnosti. Pozvání prezidenta Baracka Obamy k debatě o tom, jak zabránit šíření jaderných zbraní a nedopustit, aby se dostaly k teroristům, přijalo 47 států. Za 65 let se jaderné apokalypse nikdy nepokusilo zabránit tolik státníků jako právě nyní. Za Česko se summitu zúčastní premiér Jan Fischer. Výsledkem dvoudenní schůzky by měl být závazek, že země do čtyř let zabezpečí veškeré jaderné materiály. Zároveň by se měly dohodnout na krocích, které lze proti šíření těchto materiálů přijmout na národní či na mezinárodní úrovni. Dalším tématem bude snížení zásob obohaceného uranu k výrobě nukleárních zbraní.

USA a Rusko podepíšou v úterý na summitu dohodu o snížení zásob plutonia připraveného pro výrobu nukleárních zbraní. Podle dohody by se každá země měla zbavit 34 tun vysoce radioaktivního plutonia. Materiál by měl zmizet ze zbrojních skladů, měl by být upraven pro civilní využití a následně zpracován jako palivo pro jaderné elektrárny. Dohoda také počítá s tím, že přeměnu ruského zbrojního materiálu na jaderné palivo zaplatí Američané.

Ukrajina se do dvou let zbaví vysoce obohaceného uranu

Po schůzce prezidentů USA a Ukrajiny Baracka Obamy a Viktora Janukovyče Bílý dům oznámil, že Ukrajina se do roku 2012 zbaví veškerých svých zásob vysoce obohaceného uranu, z něhož by bylo možné vyrobit atomovou bombu. Pro jadernou energetiku bude nadále využívat jen méně obohacený uran. Ukrajina dosud disponuje asi 90 kilogramy vysoce obohaceného uranu.

Írán závěry summitu respektovat nebude

Podle Bílého domu by se dodavatelem teroristů mohl stát vedle Severní Koreje především Írán. Ten už teď podporuje teroristy od Libanonu po Afghánistán. Před tvrdými sankcemi kvůli svému jadernému programu se Íránu dosud dařilo kličkovat - zejména díky podpoře Číny a Ruska. Amerika ale přetáhla Peking na svou stranu zákulisními sliby o dodávkách energií. Rusko měl zase obměkčit podpis dohody o jaderných zbraních z minulého týdne. Íránský zástupce u Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Alí Asghar Soltaníja nicméně už před dnešním zahájením vrcholné schůzky prohlásil, že Írán se nebude cítit vázán „předem známými“ rozhodnutími washingtonského summitu o jaderné bezpečnosti, na který nebyl pozván - stejně jako Severní Korea.

Barack Obama:

„Al-Káida se dál snaží získat jaderné zbraně. Pokud je teroristé dostanou, nebudou váhat je proti Americe použít.“

Pan Ki-mun usiluje o globální zákaz výroby jaderného materiálu pro zbraně

Generální tajemník OSN Pan Ki-mun se chystá vyzvat účastníky summitu, aby prosadili celosvětový zákaz výroby jaderného materiálu pro účely zbrojení. Proti schválení takového zákazu se ale staví především Pákistán. Spojené státy, Rusko, Francie a Británie už v minulosti oznámily, že výrobu materiálu pro atomové zbraně zastavily, a ke stejnému kroku neoficiálně přistoupila i Čína.

Pákistán, zčásti ovládaný islamistickými povstalci, vzbuzuje velké obavy. Bývalý ředitel pákistánského jaderného programu Kádir Chán se ostatně už před šesti lety přiznal, že pomáhal dostat jaderné technologie na černý trh. Deník The New York Times s odvoláním na americké tajné služby dnes napsal, že Pákistán nedávno zahájil obohacování uranu pro atomové zbraně v nově spuštěném jaderném reaktoru. Islámábád zablokoval v lednu i jednání při OSN. Požaduje, aby před uzavřením jakékoli nové dohody snížila své zásoby už obohaceného uranu Indie.

Vydáno pod