Jezerní tsunami spláchlo nejméně tři Peruánce

Lima – Třiadvacet metrů vysokou vlnu tsunami způsobil ledovec, který se zřítil do horského jezera v peruánských Andách. Vlna zabila nejméně tři lidi a zničila vodárnu, která zásobuje pitnou vodou skoro 60 tisíc lidí. Podle vyšetřovatelů měřil kus ledu, který se odloupl z ledovce Hualcán, asi 500 krát 200 metrů.

Ledový blok se zřítil do jezera v neděli v blízkosti města Carhuaz, asi 320 kilometrů severně od hlavního města Limy. „Pád kusu ledovce do jezera způsobil vlnu tsunami, která prolomila hráz na jezeře. Vlna byla minimálně 23 metrů vysoká a divoce se valila dál údolím. Globální oteplování má viditelné dopady na všechny ledovce v okolí. A navíc teď máme období dešťů a v oblasti hustě prší,“ řekl peruánský odborník na ledovce Patricio Valderrama. Úřady nechaly evakuovat horská údolí v obavě, že by mohly přijít další pády úlomků ledovce.

V regionu to není první podobná katastrofa. V roce 1970 vlna kamení, vody a ledu zavalila městečko nedaleko Carhuaz na úpatí nejvyšší peruánské hory Huascarán a zabila dvacet tisíc lidí. 

Reportáž Lucie Horáčkové (zdroj: ČT24)

Peru je domovem 70 procent všech ledovců tropického pásma na světě; vědci ale varují, že by vlivem teplejšího počasí mohly úplně roztát během následujících 20 let.

Ledovec v Peru
Zdroj: ČT24
Vydáno pod