Udělej to, jak chceš, ale přistát musíš! nutil Jelcin pilota

Moskva – Bývalý ruský prezident Boris Jelcin nutil svého pilota k riskantnímu přistání v husté mlze. V souvislosti s vyšetřováním tragické havárie letadla polského prezidenta Lecha Kaczyńského o tom informoval ruský deník Moskovskij komsomolec. Povel k přistání za nepříznivých podmínek mohl podle médií v sobotu dostat i pilot polského speciálu, v jehož troskách zahynulo 96 lidí.

Rozhovor s pilotem „Voloďou“, který létal ve službách prezidentů Michaila Gorbačova a Borise Jelcina, přinesl ruský tisk. Případ s Jelcinem se odehrál cestou na zasedání skupiny G8 v Londýně. „Když jsme vyletěli z Vnukova, počasí bylo perfektní, ale u Londýna nám oznámili, že na letišti je mlha a viditelnost 175 metrů,“ zavzpomínal.

„Rozhodl jsem se přeletět na záložní letiště. Musel jsem to ohlásit prezidentu Jelcinovi. Jdu za šéfem prezidentovy ochranky Koržakovem, protože jen s jeho svolením jsem směl vstoupit do prezidentského salonku, a vysvětluji situaci. Koržakov byl chytrý chlapík, a tak řekl: 'Špatné zprávy si oznam sám.' Jdu za Jelcinem, zrovna jedl, a říkám, že počasí je velmi špatné, a tak jsem se rozhodl přistát na záložním letišti Shannon v Irsku.“

Jelcin prý přijal kapitána velmi nepřívětivě a prohlásil: „Třicet let létám, ale na záložní letiště jsem se, soudruhu veliteli, nikdy nedostal. Musím se setkat s (britským premiérem Johnem) Majorem. Udělej to, jak chceš, ale přistát musíš.“

Kapitán se rozhodl vše si rozmyslet, a tak začal nad letištěm kroužit a mezitím se spojil s kolegou, který letěl s druhým letadlem před prezidentovým strojem. Ten mu pak ohlásil své úspěšné přistání. Viditelnost sice odpovídala hlášení meteorologů, ale naváděcí systémy pracovaly dobře. A tak „jsem se taky rozhodl přistát a skutečně jsem přistál v mlze při viditelnosti 175 metrů“.

Pilotovi pomohla dosednout „běžící vlna“ světel navádějící stroj na dráhu. „U nás v Rusku takový systém, který velice usnadňuje přílet na přistání i samo přistání, nikde není,“ konstatoval ruský letec. Nad Smolenskem by ale Jelcinův pilot raději „desetkrát měřil“, než by se rozhodl přistát. Kapitána zaskočily zprávy médií, že letoun několik stovek metrů před přistávací drahou narazil do stromů, které v okolí letiště neměly co dělat.

Kaczyński potrestal pilota za přistání na jiném letišti

Sám Kaczyński se podle médií dožadoval potrestání svého pilota, který se v srpnu 2008 navzdory prezidentově přání rozhodl z bezpečnostních důvodů přistát nikoliv v Tbilisi, ale v Baku. Tento precedens mohl podle médií přimět posádku pokusit se přistát ve Smolensku za každou cenu. Nicméně polský generální prokurátor Andrzej Seremet v pondělí uvedl, že nyní nejsou k dispozici žádné informace o tom, že by pilotům dal pokyn sám prezident.